Zboruri directe Chișinău – Tel Aviv | Șase posturi de televiziune, sancționate pentru reflectarea campaniei electorale

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Șase posturi de televiziune au fost sancționate cu amenzi a câte 12 000 de lei pe motiv că au reflectat campania electorală, deși au notificat Consiliul Audiovizualului (CA) despre faptul că nu o vor face, scrie zdg. Decizia a fost luată în ședința de miercuri, 25 octombrie, a CA, potrivit unui comunicat de presă emis de instituție. Este vorba de posturile de televiziune Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Canal 5 și Mega TV, care, după cum s-a constatat în urma controlului, în perioada 10-12 octombrie 2023 au prezentat în cadrul principalelor buletine informative ale serii subiecte cu conținut electoral încadrate în rubrica „Alegeri locale generale 2023”, iar concurenții electorali au avut intervenții directe și indirecte și/sau au fost vizați de terți în emisiuni.
  • Republica Moldova îi plătește Centralei de la Cuciurgan, aflată în stânga Nistrului, aproximativ 20 de milioane de dolari pe lună pentru electricitatea furnizată, scrie tv8.md. Vara, aproximativ 90-95% din energia electrică necesară Republicii Moldova este produsă de Moldgres. Iarna, datorită funcționării centralelor electrice cu termoficare, care funcționează pe teritoriul aflat sub jurisdicția Chișinăului, achiziția electricității de la Moldgres coboară la 65-70%. Potrivit tv8.md, Moldova cumpără electricitate la jumătate de preț comparativ cu piața regională.
  • Două companii aeriene din Israel vor opera zboruri comerciale pe ruta Tel Aviv – Chișinău – Tel Aviv, începând cu 1 noiembrie, scrie newsmaker.md, citând un anunț al Ministerului de Externe. Este vorba de IsrAir și „Arkia” va opera zboruri din și spre Israel, din noiembrie.
  • O amendă în valoare de 2,3 milioane de lei va trebui să achite în bugetul de stat întreprinderea „Orom-Imexpo” SRL pentru încălcarea prevederilor legislației concurențiale, transmite bizlaw.md. Potrivit Consiliului Concurenței, este vorba de preluarea controlului asupra întreprinderii „Ișcomagro” SRL, și punerea în aplicare a concentrării economice până la declararea acesteia ca fiind compatibilă cu mediul concurenţial. Sancțiunea a fost aplicată de Plenul Consiliului Concurenței urmare a investigației, inițiate din oficiu, în cadrul căreia s-a constatat că grupul întreprinderilor asociate cu „Orom-Imexpo” SRL a realizat o operațiune de concentrare economică cu întreprinderea ”Ișcomagro” SRL și avea obligația de a notifica operațiunea respectivă de concentrare economică Consiliului Concurenței până la punerea în aplicare a acesteia, obligație legală care nu a fost onorată.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este populară postarea newsmaker.md despre românul Rudolf Whitman care a murit în Ucraina. Acesta s-a alăturat, acum un an, Legiunii Internaționale de Apărare Teritorială a Ucrainei
  • Pe Instagram s-a bucurat de atenția internauților postarea diez.md în care sunt adunate o listă cu destinații, locații și activități din Chișinău care mențin și încurajează spiritul tineresc de aici, și care, potrivit redacției, ar trebui vizitate cel puțin o dată de fiecare student pentru a simți cât mai amplu atmosfera celor ce ajută să pulseze inima capitalei.