Zeci de civili au fost uciși în ultimele bombardamente rusești asupra Ucrainei

După bombardamentelor rusești din Kostiantinivka, care au ucis cel puțin trei civili și au rănit alți opt pe 2 aprilie.

Oficialii ucraineni spun că peste douăzeci de civili au fost uciși sau răniți în timpul bombardamentelor efectuate de Rusia în zonele populate din estul și sudul țării.

Cel puțin trei civili au fost uciși și opt au fost răniți în bombardamentele rusești asupra orașului Kostiantinivka, un oraș din regiunea ucraineană Donețk, a declarat șeful statului major prezidențial Andri Iermak pe rețelele de socializare la 2 aprilie.

„Rușii au efectuat un bombardament masiv asupra orașului Kostiantinivka", a scris Iermak pe Telegram, adăugând că în atac au fost avariate 16 clădiri de apartamente, opt case private, o grădiniță și o clădire administrativă.

Un alt civil a fost ucis și alți doi au fost răniți în bombardamentele rusești din regiunea Herson, a anunțat administrația militară regională într-o declarație din 2 aprilie. „Armata rusă a atacat cartierele rezidențiale din Herson de șase ori. Obuzele au lovit clădiri de apartamente private”, se spune în comunicatul oficial.

Șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko, a raportat, de asemenea, că cel puțin 10 civili au fost răniți în atacurile rusești din regiune. „Pe 1 aprilie, rușii au rănit cinci locuitori din regiunea Donețk: trei în Torețk și doi în Bahmut", a declarat el.

Războiul a ucis 262 de sportivi ucraineni

Deși Rusia insistă asupra faptului că atacurile sunt îndreptate către ținte militare, numărul civililor uciși de bombardamente crește zi de zi.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat moartea a 262 de atleți ucraineni și a distrus 363 de unități sportive, a declarat pe 1 aprilie ministrul sportului din această țară, Vadym Huttsait.

Întâlnindu-se cu președintele Federației Internaționale de Gimnastică, Morinari Watanabe, aflat în vizită, Huttsait a declarat că niciun sportiv din Rusia nu ar trebui să fie admis la Jocurile Olimpice sau la alte competiții sportive. „Cu toții susțin acest război și participă la evenimente organizate în sprijinul acestui război", a spus Huttsait, potrivit unei transcrieri de pe siteul președintelui Volodimir Zelenski.

Anterior, Comitetul Internațional Olimpic a schimbat regulile de participare la Jocurile Olimpice pentru Rusia și Belarus.

Printre recomandările adoptate pe 28 martie de CIO se numără permisiunea acordată sportivilor ruși și belaruși să concureze ca atleți individuali neutri, fără a afișa simboluri naționale. De asemenea, recomandările le interzic echipelor din cele două țări să aibă în componență sportivi care susțin activ războiul și sportivi care sunt „sub contract cu armata rusă sau belarusă”.

Noile prevederi anulează sancțiunile impuse de CIO în februarie 2022 care recomandau ca federațiile sportive internaționale și organizatorii de evenimente sportive „să nu invite și să nu permită” participarea sportivilor și oficialilor ruși și belaruși la competițiile internaționale.

Ideea a fost criticată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de mai mulți aliați ai Ucrainei. Autoritățile ucrainene spun că este posibil ca țara lor să boicoteze Jocurile Olimpice dacă sportivilor ruși și belaruși li se va permite să concureze.