Zeci de morți în confruntările de peste noapte, la granița dintre Armenia și Azerbaidjan

Militar armean, la postul de luptă

Ministerul azer al Apărării a declarat că a pierdut 50 de soldați în confruntările din timpul nopții cu trupele etnice armene, după ce Armenia a anunțat că cel puțin 49 dintre soldații săi au fost uciși în lupte - cele mai sângeroase din 2020, când a avut loc războiul de șase săptămâni dintre Armenia și Azerbaidjanul, din cauza regiunii separatiste Nagorno-Karabah.

„Cincizeci de militari azeri au murit ca urmare a provocării pe scară largă a Armeniei”, a declarat ministerul azer al Apărării din Azerbaidjan, referindu-se la confruntările de la graniță care au izbucnit la începutul zilei de 13 septembrie. Rusia a declarat că a intermediat o încetare a focului între cele două părți, dar Azerbaidjanul a acuzat forțele armene că au încălcat acordul utilizând artileria și armament greu. Armenia a negat acuzația.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit la telefon separat cu premierul armean Nikol Pașinian și cu președintele azer Ilham Aliev. Purtătorul său de cuvânt a declarat că Washingtonul va „face presiuni pentru o încetare imediată a luptelor și pentru un acord de pace". Blinken a declarat că i-a îndemnat pe Aliev și Pașinian să facă tot posibilul pentru a se retrage din conflict și să se întoarcă la discuții despre o pace durabilă". Kremlinul a declarat că președintele rus Vladimir Putin face tot posibilul pentru a ajuta la detensionarea ostilităților.

### Vezi și... ### Blinken: Kremlinul poate folosi conflictul Azerbaidjan-Armenia să abată atenția de la războiul din Ucraina