Zeci de persoane arestate la Tbilisi la un nou miting împotriva „legii rusești”

Forțele de ordine arestând un demonstrant pro-european la 1 mai, la Tbilisi. Criticii legii „agenților străini”, care a declanșat protestele repetate, spun că ea blochează parcursul european al țării.

Poliția din Georgia a reținut în primele ore ale zilei de miercuri 63 de participanți la un miting împotriva unui proiect de lege considerat de protestatari de inspirație rusească. 6 polițiști au fost răniți.

Mii de oameni au blocat, în seara zilei de 30 aprilie, unul dintre bulevardele capitalei georgiene Tbilisi, în fața Parlamentului. Protestatarii au cerut din nou retragerea unui proiect de lege controversat cu privire la „transparența influenței străine” (numit inițial „legea agenților străini”) și au încercat să-i împiedice pe aleși să părăsească clădirea Parlamentului.

Poliția a încercat să împrăștie manifestanții și a folosit mai întâi spray-uri cu piper și bastoane de cauciuc, iar apoi gaze lacrimogene.

În ciuda intervenției forțelor de ordine, mii de manifestanți au rămas în stradă. Cel puțin două incidente în care o persoană mascată a lovit manifestanții cu pumnul în față au fost înregistrate de un reporter al Europei Libere la fața locului. Poliția a făcut și arestări, însă nu se cunoaște numărul persoanelor reținute.

Demonstrația a fost cea mai recentă dintr-o serie de proteste în masă din ultimele două săptămâni, împotriva unei legi inițiate de partidul de guvernământ, „Visul Georgian”.

Georgienii „mărșăluiesc pentru Europa” împotriva „legii rusești” a agenților străini

Criticii numesc proiectul de lege „legea rusă”, iar președintele Salome Zurabișvili, care s-a distanțat de politicile partidului de guvernământ, a promis că se va folosi de dreptul său de veto dacă va fi adoptat oficial într-o a treia lectură, așa cum este de așteptat.

Pe 17 aprilie, majoritatea Parlamentului Georgiei a aprobat documentul în primă lectură. Partidul „Visul Georgian” susține că proiectul de lege are ca scop stimularea transparenței organizațiilor neguvernamentale și mass-media finanțate din străinătate.

Pe 30 aprilie, proiectul de lege a fost înaintat parlamentului georgian în a doua lectură, însă liderul majorității parlamentare, Mamuka Mdinaradze, susține că dezbaterile pot dura câteva zile.

Parlamentarii au încheiat sesiunea de pe 30 aprilie fără vot, iar dezbaterea va fi reluată pe 1 mai.

Manifestația de seara trecută a avut loc la o zi după ce partidul „Visul Georgian” a organizat o mare contrademonstrație în fața clădirii Parlamentului în sprijinul proiectului de lege, la care au fost aduși oameni din toată țara.

📰 Europa Liberă este și pe Google News