Președintele israelian Reuven Rivlin a mulțumit liderilor mondiali pentru că și-au exprimat „solidaritatea cu poporul evreu”, participând la Forumul Mondial al Holocaustului din Ierusalim, care marchează 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz.
Vorbind astăzi la începutul ceremoniei Rivlin a spus că „antisemitismul nu se la evrei” și a numit antisemitismul și rasismul o „boală malignă”. El a adăugat că „nicio democrație nu este imună” in fața acestei ”boli”.
Evenimentul de la Yad Vashem, monumentul memorial al Holocaustului, vine pe fondul creșterii violențelor antisemite din Europa și din întreaga lume.
Președintele Rusie Vladimir Putin, președintele francez Emmanuel Macron, prințul Marii Britanii Charles, vicepreședintele american Mike Pence și președinții Germaniei, Italiei și Austriei sunt printre cei peste 40 de demnitari prezenți la Forumul Mondial al Holocaustului, cea mai mare adunare concentrată pe pomenire. Holocaustul și combaterea antisemitismului modern.
Președintele polonez Andrzej Duda a refuzat să participe, exprimându-și nemulțumirea că nu i s-a permis să se adreseze adunării în timp ce reprezentanții Rusiei, Franței, Marii Britanii, Statelor Unite și Germaniei susțin discursuri.
Polonia, a criticat aspru comentariile făcute de Vladimir Putin luna trecută care sugerau că Polonia ar avea și ea o responsabilitate pentru declanșarea războiului, președintele Andzej Duda acuzându-l pe liderul de la Kremlin de ” revizionism poststalinist”.
Polonia va găzdui propriul eveniment comemorativ la Memorialul și Muzeul din Auschwitz-Birkenau pe 27 ianuarie.
Peste un milion de oameni, majoritatea evrei, au fost uciși la lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau în timpul ocupării Germaniei naziste în timpul războiului din Polonia. Șase milioane de evrei au murit în Holocaust.
La o recepție pe care a găzduit-o în ajunul adunării de astăzi , Rivlin a cerut liderilor mondiali „să lase istoria pentru istorici”.
"Rolul liderilor politici, al tuturor dintre noi, este să modelăm viitorul", a spus Rivlin.
"Sper și mă rog ... ca liderii lumii să rămână uniți în lupta împotriva rasismului, antisemitismului și extremismului, în apărarea democrației și a valorilor democratice. Aceasta este provocarea noastră. Aceasta este alegerea noastră", a mai spus el.
"Îmi exprim fericita mea speranță că prin vigilență continuă și educație pozitivă, nelegiuirile perpetuate în una dintre cele mai întunecate perioade din istoria noastră vor fi eliminate de pe pământ", a scris în mesajul său Papa Francisc.
Evenimentul marchează una dintre cele mai mari întâlniri politice din istoria israeliană. Peste 10 000 de ofițeri de poliție au fost dislocați în Ierusalim, în timp ce autostrăzile majore și părțile mari ale orașului au fost închise .