Zelenski a revenit din Turcia alături de cinci apărători ai „Azovstal”, înfuriind Kremlinul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, șeful canceleriei prezidențiale, ministrul de Interne și 5 comandanți care au apărat Azovstal în avionul cu care s-au întors din Turcia în Ucraina.

Cinci apărători ai uzinei Azovstal, care au fost luați prizonieri de Rusia în timpul luptei pentru Mariupol, s-au întors acasă din Turcia. Ei au fost eliberați în septembrie 2022, în urma unui schimb de prizonieri, însă conform unui acord ar trebui să rămână în Turcia până la sfârșitul războiului.

Kremlinul a reacționat furios la acțiunea lui Zelenski, spunând că nu au fost informați despre eliberarea comandanților și susținând că acțiunea a încălcat un acord cu Ankara că vor rămâne în Turcia până la sfârșitul războiului. Liderii turci nu au comentat.

Apărătorii combinatului Azovstal au revenit în Ucraina într-un avion cu președintele Volodimir Zelenski, care a avut o întâlnire cu președintele Turciei Recep Erdogan. Serviciul de presă a lui Zelenski a publicat și un video filmat în avion, însă nu a dezvăluit condițiile eliberării.


Sosind în Ucraina, Zelenski și militarii eliberați au vizitat orașul Lvov, unde a avut loc o slujbă de rugăciune în cea de-a 500-a zi de război.

În septembrie 2022 Rusia și Ucraina au făcut un schimb de prizonieri: 215 soldați Ucraineni au fost eliberați în schimbul a zece prizonieri ruși, inclusiv politicianul pro-rus Victor Medvedciuk, despre care se spunea că este nașul lui Vladimir Putin. După efectuarea schimbului Zelenski a declarat public că militarii de la Azovstal vor rămâne în Turcia până la sfârșitul războiului.

La o conferință de presă susținută la 7 iulie Zelenski a declarat că Kievul împreună cu Ankara lucrează asupra întoarcerii prizonierilor ucraineni acasă. La rândul său Erdogan a spus că planifică să discute prin telefon despre problema aceasta cu președintele rus Vladimir Putin.

Erdogan a mai declarat că Putin va efectua în august prima sa vizită în Turcia de la lansarea invaziei în Ucraina.