În afară de Poroșenko, decretul îi vizează pe miliardarul aflat în detenție Igor Kolomoiski, pe fostul coproprietar al Privatbank, Gennadi Boholiubov, omul de afaceri Konstatin Jevago și pe fostul lider al partidului de opoziție Platforma pentru viață, Viktor Medvedciuk, care se află acum în Rusia și este acuzat de trădare de stat în Ucraina.
Sancțiunile includ blocarea activelor în Ucraina și alte măsuri economice, precum și retragerea distincțiilor de stat.
Petro Poroșenko a fost președinte al Ucrainei între anii 2014-2019, pierzând alegerile în fața lui Zelenski. El este liderul partidului de opoziție Solidaritatea Europeană și membru al Radei Supreme de la Kiev. Poroșenko este și unul din cei mai bogați oameni de afaceri din Ucraina. Potrivit ratingului Forbes, în 2020, Poroșenko a ocupat locul al treilea în topul celor mai bogați oameni din Ucraina, cu un capital de 1,4 miliarde de dolari. În martie 2021, averea sa a fost estimată la 1,6 miliarde de dolari.
În 2022, cu puțin timp înainte de începutul războiului din Ucraina, Poroșenko a fost acuzat de înaltă trădare de stat. Fostul președinte se declară nevinovat și susține că autoritățile îl persecută din motive politice. Fostul președinte este suspectat că, împreună cu Medvedciuk, ar fi organizat achiziții de cărbune din estul Ucrainei, controlat de separatiștii pro-ruși, în anii 2014-2015.
Miercuri, după decizia Consiliului de Securitate Națională, deputații partidului lui Poroșenko au blocat tribuna Parlamentului, ținând pancarte pe care scria: „Ucraina nu este Rusia”, „Nu represiunii politice” și „Nu dictaturii”.
- Te-ar putea interesa și: Zelenski a revocat cetățenia a patru deputați, printre care și prietenul lui Putin, Medvedciuk
Președintele Zelenski a declarat în discursul său video din seara zilei de 12 februarie, fără a menționa niciun nume: „Toți cei care au distrus securitatea națională a Ucrainei și au ajutat Rusia, toți trebuie să fie trași la răspundere. Miliardele care au fost câștigate prin vânzarea efectivă a Ucrainei, a intereselor ucrainene, a securității ucrainene, trebuie să fie blocate și trebuie să lucreze pentru apărarea Ucrainei și a ucrainenilor”.
După cum notează Ukrainska Pravda, Igor Kolomoiski, care de asemenea este unul din cei mai bogați oameni de afaceri din Ucraina, este suspectat de fraudă și de legalizarea bunurilor obținute în mod ilegal. Boholiubov, un fost partener de afaceri al lui Kolomoiski, a părăsit Ucraina în 2024 - ilegal, potrivit autorităților -, folosind documente falsificate. Miliardarul Konstantin Jevago este suspectat de deturnare de fonduri în cazul băncii „Finance and Credit”. El se află, de asemenea, în străinătate, iar Franța a refuzat să îl extrădeze în Ucraina.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te