Zelenski: Artileria occidentală a „funcționat foarte eficient”

Sisteme de rachete HIMARS, în zona Zaporojie, 4 iulie 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un mesaj video la sfârșitul zilei de 6 iulie că artileria pe care Ucraina a primit-o de la partenerii occidentali a avut un efect pe câmpul de luptă.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Cel puțin 750 de miliarde de dolari pentru reconstrucție

„În cele din urmă, se simte că artileria occidentală - armele pe care le-am primit de la partenerii noștri - a funcționat foarte eficient”, a spus el, lăudând precizia acesteia. Armata ucraineană a aplicat „lovituri importante asupra depozitelor și altor puncte importante pentru logistica ocupanților”, a spus el. „Iar acest fapt reduce semnificativ potențialul ofensiv al armatei ruse”. Forțele ucrainene avansează în prezent în mai multe direcții, inclusiv în sud, în regiunile Herson și Zaporojie, a precizat el.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunțat pe Twitter că el și secretarul de stat american Antony Blinken „au coordonat pașii pentru a accelera livrarea de armament greu din partea SUA și a altor parteneri”. Kuleba a precizat că a avut o discuție similară cu ministrul de externe al Germaniei, în timpul căreia a subliniat necesitatea urgentă de a crește livrările de obuziere autopropulsate și sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) către Ucraina.

Oficialii ucraineni au făcut anterior apel la civili să evacueze Sloviansk și alte zone din regiunea Donețk, în timp ce Rusia își intensifică ofensiva pentru controlul Donbasului.