Zelenski: atacurile rusești au distrus 30% din centralele electrice ucrainene

Bloc de locuințe distrus de rachetele rusești, Kiev, 17 octombrie 2022.

Bombardamentele aeriene rusești au distrus 30 la sută din centralele electrice ale Ucrainei din 10 octombrie încoace, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 18 octombrie, în timp ce Moscova a lansat un nou val de atacuri aeriene, care au lovit zone rezidențiale și infrastructura energetică de la Kiev și din alte orașe ucrainene.

Zelenski a spus pe Twitter că atacurile au cauzat masive pene de curent în întreaga țară și că „nu mai e loc de negocieri” cu președintele Vladimir Putin.

„Un alt gen de atacuri teroriste rusești: țintirea infrastructurii critice și energetice. Din 10 octombrie, 30 la sută din centralele electrice ale Ucrainei au fost distruse, cauzând masive pene de curent în toată țara. Nu mai e loc pentru negocieri cu regimul lui Putin”, a scris liderul ucrainean pe Twitter.

Autoritățile ucrainene au acuzat Iranul că a furnizat Rusiei dronele kamikaze folosite de armata rusă în atacurile din Ucraina. Teheranul a respins această acuzație, în timp ce Moscova nu a comentat deocamdată asupra acestui subiect.

Ce sunt dronele kamikaze/sinucigașe

  • Dronele Shahed-136 de producție iraniană au fost folosite de Rusia pentru prima dată în războiul din Ucraina în septembrie 2022.
  • Sunt cunoscute drept drone kamikaze, sau sinucigașe. Analogia mai corectă este cu o rachetă mică de croazieră, cu o capacitate distructivă relativ limitată.
  • Au o sarcină utilă de 50 kg de explozibil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia ar fi cumpărat 2.400 astfel de drone.
  • Dronele Shahed-136 „sunt greu de interceptat în mod constant”, dar viteza lor este mică în comparație cu a rachetelor de croazieră, ceea ce înseamnă că apărarea aeriană „va avea întotdeauna o șansă”. (Justin Bronk, expert militar, Institutul RUSI, Londra)
  • Folosirea dronelor kamikaze pare să confirme speculațiile că Rusia nu mai are multe rachete ghidate.
  • Potrivit unei evaluări ucrainene (14 octombrie 2022), Moscova și-a epuizat aproximativ două treimi din stocuri. Ar fi rămas cu numai 124 din 900 de rachete Iskander cu rază medie de acțiune.
  • Dronele kamikaze/sinucigașe sunt mai eficiente împotriva unor ținte statice precum infrastructura energetică și de comunicații, decât împotriva armatelor în mișcare. (The Guardian, 17 octombrie 2022)

Procuratura generală de la Kiev a anunțat că două persoane au fost ucise pe 18 octombrie în atacurile din capitală, după ce alți cinci oameni fuseseră omorâți în bombardamentele cu drone cu o zi înainte, la Kiev.

Ceva mai devreme pe 18 octombrie, șeful-adjunct al administrației prezidențiale, Kirilo Timoșenko, a anunțat că au fost înregistrate trei lovituri rusești asupra unor instalații energetice nespecificate din nordul Kievului.

Orașul Jitomir din nordul Ucrainei a rămas fără apă și electricitate în urma atacurilor rusești, a anunțat primarul localității.

Trupele rusești au bombardat de asemenea instalații energetice din Dnipro, iar la Harkov au fost înregistrate mai multe explozii.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Aproape o treime din centralele electrice au fost avariate (Zelenski)