Zelenski, avertisment de la Davos: Putin nu se va mulțumi cu un conflict înghețat

Davos, Elveția 16 ianuarie - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează audienței de la Forumul Economic Mondial. (Fabrice COFFRINI / AFP)

Președintele ucrainean a vorbit prima dată în persoană la Forumul Economic de la Davos, în încercarea de a menține Ucraina în atenția Occidentului, pe fundalul multiplelor conflicte din lume.

La reuniunea anuală din stațiunea montană elvețiană, liderul de la Kiev a ținut un discurs în care a reiterat necesitatea sprijinirii continuării ajutorului internațional pentru țara sa, confruntată cu agresiunea rusească la scară largă de aproape doi ani. Zelenski a insistat că în joc nu este doar soarta Ucrainei, ci a Europei și a democrației.

Iată câteva din ideile principale:

  • Putin nu va renunța la continuarea războiului și cucerirea Ucrainei, inclusiv în cazul unui eventual armistițiu. „După 2014 au fost încercări de a îngheța războiul din Donbas. Atunci au fost niște garanți foarte influenți, cancelarul Germaniei, președintele Franței. Dar Putin este un prădător care nu se mulțumește cu produse înghețate”;
  • Ucraina are nevoie de avioane și sisteme de apărare anti-aeriană, cu scopul de a dobândi superioritatea aeriană. Doar așa ar putea fi obținute noi progrese pe câmpul de luptă, miza fiind ca Ucraina să dețină superioritatea aeriană în Marea Neagră;
  • În ciuda semnalelor negative și a blocajelor din cadrul instituțiilor Uniunii Europene și din Congresul Statelor Unite pe tema finanțării Ucrainei, va fi găsită o soluție. Kievul deja a primit semnale pozitive în acest sens;
  • Ucraina va avea nevoie de ajutor pentru reconstrucție „de la companii transparente și predictibile”, oferind în schimb lumii libere „securitate”.

În marja forumului economic, Zelenski a avut o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken și consilierul pe teme de securitate națională, Jake Sullivan, cărora le-a transmis că sprijinul Washingtonului pentru Ucraina este „esențial”.

Totodată, în discuția pe care a avut-o cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele ucrainean a insistat pe candidatura țării sale și a afirmat că se așteaptă ca aliații să adopte în acest an mai multe decizii care să apropie Ucraina de statutul de țară membră a Alianței Nord-Atlantice.

### Vezi și... ### Zelenski mulțumește României pentru sprijin și afirmă că sancțiunile împotriva Rusiei funcționează