Zelenski: Bombardamentul care a ucis prizonieri de război este „o crimă de război deliberată a Rusiei”

După bombardarea închisorii Olenivka

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că bombardarea unei închisori din regiunea estică Donețk, în care se aflau soldați ucraineni, a fost o „crimă de război deliberată a Rusiei”. În urma acestui atac au murit peste 50 de persoane.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Zelenski: Ucraina este pregătită să reia exportul de cereale

Ucraina anunțase anterior că agențiile sale de securitate au cerut Națiunilor Unite și Comitetului Internațional al Crucii Roșii să trimită imediat echipe de investigare pentru a cerceta uciderea prizonierilor de război (POW). Zelenski a precizat în mesajul său video de noaptea trecută că, printre prizonierii de război, se numără apărători ai uzinei Azovstal din Mariupol, care au ieșit din uzină în luna mai prin medierea ONU și a Crucii Roșii.

Ucraina a lansat anterior o anchetă ca urmare a acuzațiilor armatei ruse care susținea că acel atac a fost efectuat de forțele ucrainene. Ministerul rus al Apărării și separatiștii susținuți de Moscova în Donețk au afirmat la începutul zilei de 29 iulie că bombardamentele ucrainene cu sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate fabricate în SUA au fost responsabile pentru decesele de la închisoarea din Olenivka.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a transmis într-o declarație că afirmațiile rusești erau o truc pentru a ascunde adevărul despre ceea ce se întâmplă cu ucrainenii capturați și a precizat că forțele ucrainene nu au tras nicio rachetă în zonă.