Zelenski cere „condamnarea statului terorist rus” după descoperirea gropii comune de la Izium

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut comunității internaționale să condamne „statul terorist” rus, în urma descoperirii unui mormânt colectiv și a dovezilor de tortură în Izium, la câteva zile după ce orașul a fost recucerit de la forțele rusești în timpul ofensivei de succes a Ucrainei în regiunea nord-estică Harkov.

Vorbind în discursul său video nocturn din 16 septembrie, Zelenski a declarat că Rusia ar trebui pedepsită cu sancțiuni mai dure. Zelenski a comparat descoperirile făcute la Izium în această săptămână cu masacrul de la Bucea din primăvară și a reiterat apelul său pentru înființarea unui tribunal internațional care să tragă Rusia la răspundere pentru crimele sale din Ucraina.

Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a anunțat că vrea să trimită anchetatori la Izyum, în timp ce purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a descris informațiile ca fiind „respingătoare”, dar a spus că acestea sunt „în concordanță cu tipul de depravare și brutalitatea cu care forțele rusești au dus acest război”.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.