Zelenski cere oficial Parlamentului demiterea procurorului general și a șefului serviciului de securitate

Ivan Bakanov, șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), revocat din funcție

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a înaintat oficial parlamentului o solicitare de demitere a procurorului general Irina Venediktova, la două zile după ce a anunțat că o revocă din funcție din cauza a zeci de presupuse cazuri de colaborare cu Rusia de către oficiali din agențiile lor.

Pagina de internet Verkhovna Rada consemnează această cerere pe 19 iulie, un pas înainte într-un proces al cărui final nu va reprezinta nicio surpriză. Decizia președintelui Zelenski pune în lumina reflectoarelor lupta Kievului de a-și curăța puternicele agenții de securitate de colaboratori și agenți ruși, după ce Moscova a lansat un război împotriva Ucrainei la 24 februarie.

La 17 iulie, Zelenski a declarat că Venediktova și Ivan Bakanov, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și prieten din copilărie al președintelui, au fost înlăturați din posturile lor. Venediktova a declarat că nu va comenta acum pe marginea fondului suspendării sale, dar că va da o declarație cuprinzătoare mai târziu, după ce situația actuală privind statutul său va fi clarificată. Anunțând aceste măsuri, Zelenski a declarat că au fost deschise 651 de cazuri de suspiciune de trădare și colaborare de către procurori și oficiali de aplicare a legii și că peste 60 de persoane din agențiile lui Bakanov și Venediktova lucrează acum împotriva Kievului în Ucraina ocupată de Rusia.

### Vezi și... ### Zelenski îi demite pe procurorul general și pe șeful Serviciului de Securitate ucrainean