Zelenski le cere aliaților Ucrainei un sistem modern de apărare aeriană după un atac rusesc

În urma unui atac rusesc, echipele de prim-ajutor înlătură dărâmături dintr-o clădire rezidențială din Uman, la 28 aprilie.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut din nou aliaților sisteme moderne de apărare aeriană, în urma unuia dintre cele mai sângeroase atacuri rusești asupra unor obiective civile din ultimele luni.

În estul Ucrainei, apărătorii au continuat să se mențină în Bahmut, în ciuda atacurilor neîncetate ale forțelor rusești asupra orașului estic care a fost epicentrul unei bătălii prelungite pentru controlul regiunii Donețk, a declarat armata la 29 aprilie.

Forțele rusești au menținut presiunea în ultima zi pe linia de front Bahmut-Adviivka-Mariinka din Donețk, lansând 48 de atacuri nereușite asupra pozițiilor ucrainene, a precizat Statul Major General al Ucrainei în actualizarea sa zilnică.

Rusia asediază Bahmut din vara anului trecut, obținând doar câștiguri graduale și infime comparativ cu costurile enorme în vieți și echipamente.

Între timp, Zelenski a făcut apel la aliații și partenerii Ucrainei să-i ofere sisteme defensive mai eficiente, după ce mai mult de 25 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise într-un val de atacuri rusești asupra orașelor ucrainene, inclusiv asupra capitalei Kiev, la începutul zilei de 28 aprilie.

Cel mai grav afectat a fost Uman, un oraș din regiunea centrală ucraineană Cerkasi, unde cel puțin 23 de persoane, inclusiv patru copii, au fost ucise când o rachetă rusă a lovit o clădire de apartamente cu nouă etaje, potrivit Ministerului ucrainean de Interne.

Se crede că 109 persoane locuiau în aripa clădirii care a fost lovită.

„Noapte de teroare”: Rachetele rusești țintesc orașele Ucrainei

Consiliul orașului Uman a anunțat o perioadă de doliu de trei zile, iar procurorii au deschis o anchetă pentru crime de război în legătură cu acest atac, au declarat autoritățile.

În Dnipro, un oraș mare de pe fluviul Nipru din centrul Ucrainei, o femeie și o fetiță au fost ucise de proiectilele rusești, în ciuda faptului că apărarea aeriană ucraineană a reușit să doboare șapte rachete.

De aseamenea, o persoană a fost ucisă de un bombardament rusesc în orașul Bilozerka, în sudul regiunii Herson. „Apărarea aeriană, avioane moderne, fără de care nu există o apărare aeriană pe deplin eficientă - artilerie, vehicule blindate. Toate acestea sunt necesare pentru a asigura securitatea orașelor noastre, a satelor noastre, atât în interiorul țării, cât și pe linia frontului”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn de la sfârșitul zilei de 28 aprilie.

Vorbind cu jurnaliștii din țările nordice la 29 aprilie, Zelenski a declarat că avioanele de luptă moderne ar fi de „mare ajutor”, dar o contraofensivă ucraineană nu va fi legată de livrarea acestora. Ucraina a cerut în repetate rânduri avioane occidentale pentru a-și întări apărarea aeriană. „Nu vom întârzia, vom începe contraofensiva chiar înainte de a avea avioane F-16 fabricate în SUA sau altceva”, a spus el.

Anterior, Zelenski a condamnat loviturile ca fiind „o noapte de teroare rusească”. „Răul rusesc poate fi oprit prin arme - apărătorii noștri o fac. Și poate fi oprit prin sancțiuni - sancțiunile globale trebuie să fie sporite.” Cu toate acestea Rusia, ajutată de unele țări intermediare, s-a sustras de la unele dintre sancțiuni, reducând impactul anticipat asupra bugetului și capacității sale de a finanța războiul.

### Vezi și... ### Sancțiunile impuse Rusiei de Statele Unite și aliații lor încep să dea rezultate

Atacul a vizat și Kievul, dar apărarea antiaeriană ucraineană a doborât majoritatea rachetelor care veneau spre capitală.

Comandamentul forțelor aeriene ucrainene a raportat ulterior că atacul multiplu asupra orașelor ucrainene a fost executat de bombardiere strategice rusești Tu-195 care veneau din regiunea Mării Caspice.

Comandamentul a precizat că apărarea aeriană ucraineană a distrus 21 din cele 23 de rachete de croazieră și două drone în centrul, estul și sudul Ucrainei.

La Moscova, Ministerul rus al Apărării a afirmat că bombardierele sale strategice au vizat unități de rezervă ale armatei ucrainene cu lovituri de mare precizie în timpul nopții pentru a le împiedica să ajungă pe linia frontului.

„Forțele aeriene ale Rusiei au efectuat peste noapte un atac colectiv cu rachete folosind armament de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune, vizând locurile de desfășurare temporară a unităților de rezervă ale armatei ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, în cadrul unui briefing de presă.

De la începutul invaziei sale la scară largă în Ucraina, Rusia a negat că a vizat civili, în ciuda numeroaselor dovezi care demonstrează contrariul.

### Vezi și... ### FBI strânge probe ale crimelor de război din Ucraina