Zelenski cere un tribunal special ONU pentru pedepsirea Rusiei

Volodimir Zelenski vorbind Adunării Generale ONU într-un mesaj video pre-înregistrat, 21 septembrie 2022.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a solicitat crearea unui tribunal special al Națiunilor Unite care să impună Rusiei „pedeapsa dreaptă” pentru invadarea Ucrainei.

Vorbind Adunării Generale ONU la câteva ore după ce de la tribuna acesteia președintele american Joe Biden a acuzat Rusia că a „încălcat fără rușine Carta ONU” cu acest „război brutal și inutil”, Zelenski le-a spus liderilor lumii în mesajul său video pre-înregistrat că Rusia trebuie pedepsită pentru „încercarea de a ne fura teritoriul” și „pentru uciderea a mii de oameni”.

### Vezi și... ### Biden: „Rămânem solidari cu Ucraina și împotriva agresiunii ruse”

Liderul de la Kiev a mai spus că ar trebui ca Rusiei să i se impună penalități financiare, iar Moscovei să i se ridice dreptul de veto în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

„Împotriva Ucrainei a fost comisă o crimă și cerem pedeapsă dreaptă. Ar trebui să fie creat un tribunal special care să pedepsească Rusia pentru crima agresiunii contra statului nostru. Rusia ar trebui să plătească cu bunurile sale pentru acest război”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul adresat Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Discursul lui Zelenski a venit la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat mobilizarea rezerviștilor și a amenințat voalat că e gata să folosească arma nucleară pentru a apăra teritoriul țării sale.

### Vezi și... ### Maia Sandu condamnă din nou ferm invazia Rusiei în Ucraina