Zelenski despre al șaptelea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei: Nu este suficient!

Volodimir Zelenski, pregătind discursul din 20 iulie 2022

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins cea mai recentă serie de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, considerându-le insuficiente.

„Nu este suficient și le spun partenerilor mei acest lucru în mod sincer. Rusia trebuie să simtă un preț mult mai mare pentru război pentru a fi forțată să ceară pacea”, a declarat el în discursul său video din seara zilei de 20 iulie.

Ambasadorii UE au adoptat anterior o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina. Pachetul include interzicerea importurilor de aur rusesc și înghețarea activelor Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, deținute în Uniunea Europeană.

### Vezi și... ### Sberbank pe „lista neagră” a Uniunii Europene

Republica Cehă, care deține în prezent președinția semestrială rotativă a UE, a declarat că noile sancțiuni vor alinia UE la partenerii din G7. De asemenea, pachetul consolidează punerea în aplicare și elimină echivocurile celorlalte serii de sancțiuni, a declarat președinția cehă a UE pe Twitter.

Principalele economii din Grupul celor șapte (G7) au interzis importurile de aur rusesc în luna iunie. Și alte țări industrializate au interzis importurile de aur rusesc, pe care rușii l-au cumpărat pentru a atenua impactul pedepselor financiare internaționale.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus aceste măsuri săptămâna trecută, afirmând că acestea ar contribui la aplicarea mai eficientă a sancțiunilor anterioare și le-ar prelungi până în ianuarie 2023. „Moscova trebuie să continue să plătească scump agresiunea sa”, a adăugat ea.

### Vezi și... ### Planul UE pentru a petrece iarna fără gaz rusesc

Pachetul de sancțiuni, al șaptelea aprobat de UE de când Rusia a lansat invazia în februarie, adaugă, de asemenea, mai multe persoane considerate responsabile pentru război pe lista celor loviți de interdicții de călătorie și de înghețarea activelor de pe teritoriul Uniunii, a declarat Republica Cehă.

Pe de altă parte, măsurile deblochează activele din băncile rusești legate de comerțul cu alimente și îngrășăminte, într-un efort de a răspunde acuzațiilor Moscovei potrivit cărora sancțiunile împotriva sa provoacă o criză alimentară.

Guvernele țărilor UE urmează să semneze sancțiunile înainte ca măsurile să intre în vigoare din punct de vedere juridic după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE, așteptată la 21 iulie.

Cele șase pachete de sancțiuni de până acum au vizat economia Rusiei, sistemul financiar, Banca Centrală, înalți oficiali guvernamentali, precum și pe președintele rus Vladimir Putin și cercul său apropiat. Ultima serie de sancțiuni a fost adoptată în iunie și a impus o interdicție asupra majorității importurilor de petrol rusesc.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | SUA acuză Rusia că vrea să anexeze teritoriile cucerite în Ucraina