Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că daunele aduse mediului de războiul declanșat de Rusia vor afecta milioane de oameni timp de ani de zile și a îndemnat Noua Zeelandă să preia un rol de conducere printre cei care evaluează aceste daune.
Vorbind prin legătură video din Ucraina parlamentului neozeelandez, Zelenski a declarat că atacurile rusești au contaminat oceanele țării și 3 milioane de hectare de pădure. „Zeci de râuri sunt poluate, sute de mine de cărbune sunt inundate, zeci de întreprinderi, dintre cele mai periculoase, inclusiv cele producătoare de chimicale, au fost distruse de atacurile rusești", a spus el, potrivit traducerii furnizate de parlament.
„Toate acestea ... vor avea un impact direct asupra a milioane de oameni", a spus el, referindu-se la scurgerile de substanțe chimice periculoase și la contaminarea din mine și muniții. „Nu poți reconstrui natura distrusă, la fel cum nu poți reface viețile distruse”, a adăugat Zelenskiy.
Zelenski a îndemnat Noua Zeelandă, care a susținut de la început Kievul, să conducă eforturile la Națiunile Unite și în alte organisme internaționale pentru a restabili securitatea ecologică a Ucrainei și pentru a elimina minele de teren.
Ce-ar fi dacă am fi noi?
Aflat în cea de-a zecea lună, războiul - pe care Rusia îl numește „operațiune specială” pentru demilitarizarea Ucrainei, în timp ce Kievul și aliații săi îl numesc un act neprovocat de agresiune - a ucis mii de oameni, a strămutat milioane de oameni și a transformat orașele în moloz.
Prim-ministra neozeelandeză, Jacinda Ardern, a anunțat miercuri un sprijin umanitar suplimentar de 3 milioane de dolari neozeelandezi (1,94 milioane de dolari). Volodmiri a mulțumit pentru ajutor spunând că dictatorii și agresorii „nu vor reuși niciodată să-și dea seama cât sunt de puternice guvernele lumii libere".
La rândul ei, Jacinda Ardern a afirmat că sprijinul țării sale pentru Ucraina nu a fost determinat de geografie sau de legăturile diplomatice. „A fost simplu să luăm o hotărâre”, a spus ea. „Ne-am pus întrebarea: „Ce s-ar întâmpla dacă ar fi vorba despre noi?"
De la începutul războiului, în februarie, Noua Zeelandă, o mică țară din Pacific cu puțin peste cinci milioane de locuitori, a trecut pe lista de sancțiuni peste 1200 de persoane și entități rusești și a oferit asistență în valoare de aproape 40 de milioane de dolari.