Zelenski: „Situație amenințătoare” în regiunea Zaporojie

Volodimir Zelenski (centru), în vizită pe poziții ale trupelor ucrainene în regiunea Donețk, 5 iunie 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că o „situație amenințătoare” s-a creat în Zaporojie, unde trupele rusești intenționează să captureze principalul oraș al regiunii, în timp ce continuă luptele pentru controlul asupra orașului Severodonețk din estul țării.

Inamicul vrea să ocupe orașul Zaporojie, a declarat Zelenski în discursul său nocturn din 6 iunie. Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat, de asemenea, că trupele rusești se consolidează pe direcția Zaporojie, iar capturarea orașului ar permite armatei ruse să avanseze mai aproape de centrul țării. Regiunea Zaporojie, cucerită parțial de Rusia, este una din cele mai mari regiuni industriale din sud-estul Ucrainei unde se află și cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Zelenski a vorbit, de asemenea, despre luptele din Donbas. El a afirmat că trupele ucrainene continuă să reziste în Severodonețk. Bombardamentele nediscriminatorii ale rușilor au transformat Severodonețk și orașul său geamăn Lisiceansk de pe râul Siverski Doneț, din regiunea Luhansk, în „orașe moarte”, a mai spus Zelenski. Dacă cele două orașe strategice vor fi capturate, forțele rusești vor controla întreaga regiune Luhansk din estul Ucrainei.

### Vezi și... ### Vladimir Putin: Rusia „garantează” exportul cerealelor ucrainene

Potrivit ministerului britanic al apărării, ofensiva rusă spre Popasna, începută luna trecută, la cca 50 de kilometri mai la sud de Severodonețk, a stagnat săptămâna trecută. Ministerul britanic mai estimează în buletinul său zilnic de informații, din 7 iunie, că Moscova va trebui „aproape sigur” să realizeze o înaintare fie la Popasna, fie mai la nord de Severodonețk, în zona Izium, dacă vrea să obțină „succes și să progreseze în direcția obiectivului său politic de a controla întreaga regiune Donețk”.

În discursul său nocturn, Zelenski a mai spus că Ucraina speră să creeze coridoare sigure care să permită navelor sale să exporte cereale din porturile de la Marea Neagră blocate de forțele rusești. Ucraina este în discuții cu Turcia și Marea Britanie cu privire la garanții de securitate pentru navele ucrainene care transportă cereale, a spus el.