Zelenski, în Japonia | Kievul salută „coaliția internațională a avionelor de luptă”

Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak (stânga), și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-au întâlnit la Grand Prince Hotel în timpul summitului G7 de la Hiroshima, 20 mai

Oficialii ucraineni aplaudă formarea unei noi „coaliții internaționale de avioane” care urmează să furnizeze avioane de luptă F-16 Kievului, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a avut întâlniri bilaterale în marja summitului Grupului celor șapte (G7) de la Hiroshima, Japonia.

„Se pare că Moș Crăciun chiar există”, a postat pe Twitter ministrul ucrainean al apărării Oleksi Reznikov la 20 mai. „Astăzi s-a născut o nouă coaliție de avioane”, a scris el. „Avioanele F-16 au fost concepute pentru a-i învinge pe băieții răi. Timpul lor este acum!"

Zelenski a ajuns în Japonia unde are întrevederi pentru a stimula susținerea internațională pentru efortul Ucrainei de a respinge invazia Rusiei, în special pentru a obține avioane F-16.

În aceeași zi, G7 a publicat o declarație prin care se angaja să ia „noi măsuri pentru a se asigura că agresiunea ilegală a Rusiei împotriva statului suveran Ucraina eșuează și pentru a sprijini poporul ucrainean în încercarea sa de a obține o pace dreaptă, susținută de respectarea dreptului internațional”.

Zelenski s-a întâlnit cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak, după care a scris pe Telegram că i-a mulțumit lui Sunak pentru „rolul de lider al Regatului Unit în coaliția internațională de avioane de luptă”.

La sfârșitul zilei de 19 mai, Statele Unite au declarat că vor facilita transferul de avioane F-16 de la aliați către Ucraina. De asemenea, Statele Unite au anunțat că vor permite antrenarea piloților ucraineni. Imediat după anunțul SUA, Sunak a declarat că Marea Britanie „va coopera cu SUA, Olanda, Belgia și Danemarca pentru a oferi Ucrainei capacitatea de luptă aeriană de care are nevoie”.

Agențiile de presă informează că viceministrul rus de externe Aleksandr Grușko a afirmat pe 20 mai că Occidentul își asumă „riscuri colosale” dacă furnizează F-16, care sunt mult mai capabile decât avioanele de luptă din epoca sovietică care luptă Ucraina în prezent. De asemenea, Grușko a acuzat Occidentul că „aderă în continuare la scenariul escaladării conflictului” din Ucraina.

Zelenski l-a întâlnit, de asemenea, pentru prima dată de la atacul Rusiei asupra Ucrainei din februarie 2022, pr prim-ministrul indian Narenda Modi. Zelenski a scris pe Telegram că cei doi lideri au discutat despre eforturile de deminare din Ucraina și despre nevoia Kievului de spitale mobile.

Zelenskiy a întâlnit-o, de asemenea, pe prim-ministra italiană Giorgia Meloni.

Președintele ucrainean va participa la o sesiune a summitului G7 din 21 mai.

Un avion F-16 al Forțelor Aeriene ale SUA

Între timp, mai multe regini din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, au fost atacate peste noapte.

Autoritățile militare ucrainene susțin că țara a rezistat la peste 60 de lovituri aeriene în ultimele 24 de ore, precum și la zeci de atacuri asupra pozițiilor trupelor sale. Optsprezece drone ar fi fost doborâte deasupra capitalei în timpul nopții, au declarat oficialii ucraineni.

„Peste noapte, agresorul a efectuat din nou un atac masiv cu drone”, a scris Serhi Popko, șeful administrației militare de la Kiev, într-o postare pe Telegram. El susține că toate țintele aeriene detectate au fost distruse de apărarea aeriană ucraineană.

Mariupol, un an de la devastatorul asediu rusesc

Mai multe explozii au fost raportate în orașul port Mariupol, ocupat de ruși în Marea Azov. Presa rusă susține că exploziile au lovit aeroportul orașului. Exploziile de la Mariupol au avut loc la prima aniversare a cuceririi orașului de către Rusia, după luni de lupte grele care au provocat pagube și pierderi masive de vieți omenești.

Pe 16 martie 2022, Rusia a bombardat un teatru în care se adăposteau sute de civili, majoritatea femei și copii. Oficialii ucraineni au declarat atunci că aproximativ 300 de persoane au fost ucise în acest incident.