„Cea mai importantă publicație ucraineană independentă - Ukrainska Pravda - a plătit un preț mare pentru un sfert de secol de informare riguroasă. Eforturile biroului prezidențial ucrainean de a bloca activitatea sa nu sunt altceva decât antidemocratice, având în vedere rolul esențial al redacției în susținerea unei valori naționale fundamentale - libertatea presei”, a declarat Gulnoza Said, coordonatoarea programului CPJ pentru Europa și Asia Centrală.
„Autoritățile ucrainene nu trebuie să descurajeze niciodată munca jurnalistică de investigație, fie în perioade de pace sau de război”, a spus reprezentanta CPJ, într-un comunicat emis pe 10 octombrie.
„Presiuni continue și sistematice” din partea oficiului prezidențial
Ukrainska Pravda a declarat în ajun că se confruntă cu „presiuni continue și sistematice” din partea biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care încearcă să împiedice oficialii guvernamentali să discute cu „anumiți jurnaliști”.
Publicația afirmă că biroul președintelui a făcut presiuni și asupra companiilor private pentru a-și retrage publicitatea de la Ukrainska Pravda, ceea ce unii agenți de publicitate au și făcut, între timp.
Andrii Bîstrov, director de programe la Ukrainska Pravda, a declarat pentru CPJ că oficialii guvernamentali au primit în mod regulat directive de a nu vorbi cu publicația pe anumite teme.
Potrivit lui Bîstrov, eforturile de a bloca informațiile „se intensifică de obicei după publicarea unor investigații de rezonanță sau a unor analize despre situația politică din Ucraina”.
Președintele Zelenski și jurnalistul Roman Kravets de la Ukrainska Pravda au avut, în luna august, o discuție tensionată, în care liderul de la Kiev a acuzat publicația, care are și un post de televiziune, că primește instrucțiuni de la anumite forțe politice pentru acoperirea știrilor.
Acuzațiile lui Zelenski au fost respinse și de redactoarea-șefă de la Ukrainska Pravda, Sevghil Musaeva.
Oficiul lui Zelenski păstrează tăcerea
Într-o discuție cu serviciul ucrainean al Europei Libere, Sevghil Musaeva a spus că ar fi vorba despre mai mulți angajați ai oficiului prezidențial de la Kiev care ar face presiuni asupra Ukrainska Pravda. Ea a refuzat să dea nume, însă publicația a publicat recent un articol despre „noua echipă” a oficiului prezidențial, în care îl acuză direct de aceste fapte pe consilierul prezidențial pentru comunicare, Dmitro Litvin.
Serviciul ucrainean al RFE/RL i-a cerut un comentariu lui Litvin, însă acesta a refuzat să răspundă la întrebări.
Solidaritatea breslei: „Este o tendință mult mai largă de restrângere a presei independente”
Cea mai importantă asociație de presă din Ucraina, Mediaruh, a emis o declarație în sprijinul redacției Ukrainska Pravda, protestând ferm față de ceea ce a numit „încercările tot mai sistematice ale autorităților de a exercita presiuni asupra presei independente”.
„Subliniem faptul că aceasta nu este problema unei singure persoane, ci o tendință mult mai largă de restrângere a spațiului presei independente și a încercărilor autorităților de a controla toate discursurile publice. Suntem martorii unor tentative din ce în ce mai active ale autorităților de a crea o singură narațiune controlată, care limitează analiza critică și diversitatea de opinii în spațiul informațional al Ucrainei, și care îngrădește dreptul oamenilor de a primi informații importante pentru societate. Războiul nu poate servi drept scuză pentru astfel de acțiuni”, se spune în declarația semnată de cele mai importante instituții media, ONG-uri de presă, jurnaliști de investigație și experți independenți din Ucraina.
Semnatarii fac apel la președintele Volodimir Zelenski să ia imediat măsuri pentru stoparea presiunilor asupra mass-media de către orice funcționar public și pentru a oferi jurnaliștilor acces neîngrădit la informațiile importante pentru societate.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te