Zelenski: Kievul va cere noi sancțiuni împotriva Rusiei

Centrala nucleară de la Zaporoje, 4 august 2022.

Kievul va cere noi sancțiuni împotriva Rusiei, pentru crearea unei „amenințări globale” prin bombardarea centralei nucleare de la Zaporoje, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timp ce Kievul și Moscova continuă să se acuze reciproc de bombardare a. centralei pe 5 august.

„Din păcate, situația se agravează la Zaporoje”, a spus Zelenski în obișnuitul său mesaj video nocturn către națiune, acuzând Rusia că devine „prima din lume care folosește o centrală nucleară pentru terorism”.

Autoritățile ucrainene au făcut cunoscut că o linie de înaltă tensiune de la Zaporoje a fost lovită de bombardamentul rusesc, adăugând că centrala e încă în funcțiune și nu au fost detectate scurgeri radioactive.

Ministerul rus al apărării susține că forțele ucrainene sunt cele care aubombardat uzina, și doar norocul a făcut să nu existe scurgeri radioactive.

Centrala atomică de la Zaporoje, situată cam la 200 de kilometri nord-vest de Mariupol se află sub supraveghere rusească de la începutul războiului după ce a fost ocupată de armata rusă, ea fiind ținută în continuare în funcțiune de tehnicieni și ingineri ucraineni.

Șeful Agenției internaționale pentru energie atomică s-a declarat profund îngrijorat de bombardarea centralei nucleare, spunând că ridică riscul unui „dezastru nuclear”.