Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut țărilor NATO să ia decizia de a admite Ucraina la summit-ul lor apropiat de la Vilnius, din luna iulie, spunând că o asemenea evoluție va avea un efect pozitiv pe termen mai lung și pentru Republica Moldova, și pentru Georgia.
Zelenski a făcut apelul în debutul summit-ului Comunității Politice Europene, la Castel Mimi, în apropierea Chișinăului.
„Ucrainenii care promovează cu prețul sângelui valorile europene nu au încă un răspuns pozitiv” , în ce privește aderarea la Uniunea Europeană și NATO, a spus Zelenski, adăugând: „Îmi pare rău că trebuie să exprim aici această dezamăgire în legătură cu faptul că nu avem un răspuns clar”.
Liderii din NATO se întâlnesc pe 11-12 iulie la un summit la Vilnius crucial pentru șansele Ucrainei de apropiere de NATO.
Zelenski a spus la summit-ul de la „Castel Mimi” că în timp ce Rusiei „îi este teamă de NATO”, Moscova „încearcă să-i înghită” pe toți cei care se află „în afara spațiului apărat de NATO”, inclusiv R. Moldova, Georgia, dar și Republica Belarus.
„Aici, în Moldova, din fericire nu auzim sirene, raiduri aeriene sau artileria rusă”, a spus Zelenski, dar a atras atenția că Rusia menține trupe în regiunea transnistreană, cerând ca această prezență să fie înlăturată.
„Această situație e tolerată de peste 30 de ani și trebuie să găsim un răspuns”, a mai spus Zelenski.
Summit-ul Comunității Politice Europene descris drept o manifestare de solidaritate diplomatică cu Republica Moldova și Ucraina, în timp ce Kievul pregătește o contra-ofensivă împotriva invaziei rusești.
Președinta moldoveană Maia Sandu a spus că R. Moldova este recunoscătoare Ucrainei, care o apără și pe ea, luptând contra invaziei rusești, iar Chișinăul sprijină poziția Ucrainei atunci când se discută inițiative de pace, precum și inițiativa de a crea un tribunal internațional pentru judecarea celor care au comis crime de război în timpul invaziei.
LIVE BLOG Summit-ul de la Bulboaca | Între forum de discuții și rezultate concrete