Zelenski la ONU: făptuitorii crimelor din Ucraina trebuie pedepsiți

Volodimir Zelensku adresîndu-se Consiliul de Securitate ONU, 5 aprilie 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Consiliului de Securitate ONU să insiste ca aceia care se fac vinovați de crimele comise de forțele ruse în Ucraina să fie trași la răspundere.

Zelenski a oferit detalii grafice ale evenimentelor care au avut loc în orașul Bucea, unde a spus că familii întregi au fost ucise fără discriminare. O țintă predilectă ar fi fost cei care au sprijinit forțele ucrainene, în orice calitate.

Oameni „au fost uciși în apartamentele lor, în case... civili au fost zdrobiți de tancuri în timp ce stăteau în mașinile lor în mijlocul drumului”, a declarat Zelensky în discurul ținut prin videoconferință în fața celor 15 membri ai Consiliului de Securitate ONU.

Pentru Zelenski, crimele comise la Bucea au fost „cele mai îngrozitoare crime de război” de la al Doilea Război Mondial, iar Bucea ar putea fi „doar unul dintre multele exemple a ceea ce au făcut ocupanții pe pământul nostru în ultimele 41 de zile”.

Z

### Vezi și... ### După Bucea: cresc presiunile asupra Uniunii Europene să renunțe la energia din Rusia

elanski, care a vorbit la o zi după ce a vizitat Bucea, a spus că oriunde au fost dislocate trupe rusești, trupele lor au lăsat în urmă ruine și gropi comune.

Zelenski a adăugat că „sute de mii” de ucraineni au fost deportați în Rusia, pentru că „au nevoie de bogăția noastră, de oamenii noștrii” și i-a acuzat pe ruși că au furat totul, de la mâncare la bijuterii.

Președintele ucrainean a cerut Națiunilor Unite nu numai să acționeze imediat cu privire la noi sancțiuni împotriva Rusiei, ci și să expulzeze Rusia din Consiliu, acuzând Moscova că își transformă puterea de veto în Consiliul de Securitate în „dreptul de a muri”.

El a spus că Națiunile Unite trebuie să se analizeze și să se întrebe dacă timpul dreptului internațional s-a încheiat. Totodată a cerut o reformă a Cartei ONU și un tribunal internațional pentru crime de război similar cu cel care ia judecat pe naziști după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Doamnelor și domnilor, sunteți gata să închideți porțile Națiunilor Unite? Să acceptați că a trecut timpul dreptului internațional?" a intrebat Zelenski. „Dacă răspunsul este nu, atunci trebuie să acționați imediat”.

### Vezi și... ### După Bucea: cresc presiunile asupra Uniunii Europene să renunțe la energia din Rusia