Zelenski la UE: Atacurile asupra instalațiilor energetice au ca scop creșterea migrației

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în fața Consiliului European din 20 octombrie că atacurile rusești care au distrus o mare parte din infrastructura energetică a Ucrainei au ca scop parțial provocarea unui nou val de migrație a ucrainenilor către țările UE.

„Teroarea rusă împotriva instalațiilor noastre energetice are ca scop crearea problemelor cu electricitatea și căldura pentru Ucraina în această toamnă și iarnă pentru a determina cât mai mulți ucraineni să se îndrepte către țările dumneavoastră”, a spus el. Acest lucru ar trebui să primească „un răspuns imediat”, în primul rând prin mai multe sisteme de apărare aeriană trimise în Ucraina, a spus președintele.

Zelenski a avertizat, de asemenea, că Ucraina suspectează Rusia că a minat barajul și unitățile centralei hidroelectrice Nova Kahovka de pe fluviul Nipru, în sudul Ucrainei. Dacă ar fi aruncat în aer, peste 80 de așezări ar fi în pericol să fie inundate.

Zelenski a mai afirmat că angajații ucraineni care lucrau la această centrală electrică au fost dați afară. El a cerut o misiune internațională de observare pentru ca personalul ucrainean să revină pentru a se asigura că minele sunt îndepărtate.

Declarația lui Zelenski a venit la două zile după ce șeful regiunii ucrainene Herson, numit de Rusia, a acuzat forțele ucrainene că plănuiesc să distrugă barajul și că există pericolul de inundații.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Noi sancțiuni europene contra Iranului