Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut oficialilor să nu mai vorbească cu reporterii despre tacticile militare împotriva Rusiei, iar un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării a declarat că a fost deschisă o anchetă privind scurgerile de informații.
Comentariile lui Volodimir Zelenski, făcute la 11 august, au venit pe fondul speculațiilor continue cu privire la cauza unei serii de explozii la o bază aeriană rusă din Crimeea ocupată la începutul acestei săptămâni. Exploziile au distrus cel puțin opt avioane de război rusești și i-au alungat pe turiștii ruși aflați în vacanță în peninsula de la Marea Neagră. Imaginile din satelit arată distrugeri de amploare la baza aeriană Saki, în orașul Novofedorivka din vestul Crimeei.
### Vezi și... ### Imaginile din satelit arată distrugeri masive la baza aeriană rusă din CrimeeaAutoritățile de la Moscova sugerează că de vină pentru acest incident ar fi fost neglijența. Cu toate acestea, oficiali ucraineni anonimi au declarat pentru ziarele americane că forțele ucrainene au fost responsabile. „Războiul nu este, cu certitudine, momentul pentru vanitate și declarații zgomotoase”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn. „Cu cât veți divulga mai puține detalii despre planurile noastre de apărare, cu atât mai bine va fi pentru punerea lor în aplicare”. „Dacă doriți victoria Ucrainei... ar trebui să fiți conștienți de responsabilitatea pe care o aveți pentru fiecare cuvânt pe care îl spuneți despre planurile de apărare sau contraatac ale guvernului nostru," a adăugat el.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Ucraina neagă orice amestec în exploziile din CrimeeaÎntr-o postare pe Facebook, ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că serviciile de securitate fac o anchetă pentru a depista persoana care a vorbit cu presa despre explozii. „O scurgere de informații ca aceasta perturbă planurile forțelor armate ucrainene, deoarece inamicul își ajustează acțiunile și folosește aceste informații împotriva noastră", a scris ea.
Între timp, Moscova și Kievul au făcut schimb de acuzații cu privire la luptele care au izbucnit la centrala nucleară Zaporojie, în timp ce oficialii Națiunilor Unite se tem că cea mai mare instalație atomică din Europa ar putea fi afectată în mod dezastruos. Iar Turcia a declarat că alte două nave de marfă au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră la 11 august, ridicând la 14 numărul total de nave care au părăsit țara în cadrul unui acord negociat de ONU.