Zelenski le spune deputaților francezi că Europa nu mai este „un continent al păcii”

În parlamentul francez, Zelenski a fost primit cu aplauze, dar unii deputați din opoziție au refuzat să asiste la discursul său. Săptămâna viitoare, ar urma să ia cuvântul în parlamentul Germaniei, Bundestag.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul ținut vineri, 7 iunie, în fața deputaților francezi, la Paris, că Europa nu mai este „un continent al păcii”. El a vorbit despre revenirea „războiului, deportărilor și urii”, în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei.

„Trăim timpuri în care Europa nu mai este un continent al păcii. Din nou, orașele Europei sunt distruse, iar satele ei sunt arse”, a spus Zelenski, care a adus ca exemplu bombardamentele rusești asupra localităților ucrainene.

Liderul de la Kiev și-a exprimat speranța că summitul din Elveția, de la jumătatea lunii curente, ar putea ajuta la restabilirea „doar a păcii” în Ucraina și Europa. El l-a criticat pe președintele rus, Vladimir Putin despre care a spus că este „anti-Europa”, potrivit AFP.

„Există cei care caută să divizeze Europa. Ei spun că un astfel de popor (ucrainean - n.r.) nu merită să există. Acum e împotriva Ucrainei, dar mâine poate fi împotriva altor țări. Vedem clar direcția agresiunii - țările baltice, Polonia și Balcanii”, a afirmat președintele ucrainean.

France24 a notat că „un număr considerabil” de deputați din opoziția franceză (conservatori, dar și stângiști) au refuzat să asiste la discursul președintelui ucrainean, arătându-se nemulțumiți de faptul că acesta are loc cu două zile înaintea deschiderii urnelor de vot în Franța pentru alegerile europarlamentare.

Mai devreme, președintele francez, Emmanuel Macron, a menționat la televiziunea publică franceză că a încheiat un nou acord de cooperare cu Ucraina, care va include vânzarea de avioane model Mirage 2005 de fabricație franceză. El susține că acestea vor ajuta Ucraina „să-și protejeze solul, spațiul aerian” împotriva atacurilor rusești.

Macron nu a precizat câte avioane de luptă vor fi trimise Ucrainei, dar a anunțat planuri de începere a instruirii piloților ucraineni începând din vară.

„În mod normal, ai nevoie între cinci-șase luni. Deci, până la sfârșitul anului vor exista piloți. Piloții vor fi instruiți în Franța”, a precizat Emmanuel Macron.

De asemenea, o brigadă de 4.500 de soldați ucraineni va fi instruită de specialiști francezi. Când a fost întrebat dacă Franța va trimite instructori militari în Ucraina, Macron a răspuns evaziv. El a stârnit controverse printre aliați și furie în Rusia când a declarat că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina.

Tot vineri, presa ucraineană a relatat că președintele Zelenski va merge săptămâna viitoare la Berlin, unde va ține un discurs în Bundestag. Germania este una din susținătoarele cele mai statornice ale Ucrainei, dar ezită să-i trimită rachete Taurus, cu care ar putea lovi ținte din interiorul Rusiei.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te