Zelenski: lumea are nevoie de independența noastră

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, Kiev, 24 august 2022.

Într-un mesaj către Consiliul de Securitate ONU, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat importanța globală a apărării țării sale de agresiunea rusească.

„Țara noastră sărbătorește azi Ziua Independenței și acum toți să vadă cât de mult depinde lumea de independența noastră”, a spus Zelenski prin legătură video reuniunii Consiliului de Securitate care a avut loc la New York.

Ceva mai devreme, Rusia a eșuat în încercarea de a-l opri pe Zelenski să se adreseze reuniunii.

Dacă Rusia nu e oprită acum, „ucigașii ruși vor ajunge probabil și în alte țări - în Europa, Asia, Africa, America latină”,a mai spus șeful statului ucrainean, adăugând că „Rusia trebuie să dea socoteală pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”.

Exact acum șase luni, pe 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, în ceea ce președintele rus Vladimir Putin a numit atunci o „operațiune militară” de denazificare și demilitarizare a acestei țări, dar care e de fapt un război de agresiune în care mii de civili nevinovați au fost uciși sau supuși abuzurilor de către ocupanții ruși, alte milioane de ucraineni au luat calea pribegiei, iar Rusia a bombardat masiv infrastructura civilă a Ucrainei.

Războiul Rusiei în Ucraina este condamnat ferm de Occident, care a impus sancțiuni dure Moscovei.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Un nou ajutor militar american pentru Ucraina de aproape 3 miliarde de dolari