Zelenski mulțumește Germaniei că a recunoscut foametea din 1932-1933 drept genocid

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a mulțumit parlamentului german pentru că a recunoscut foametea din 1932-33 din Ucraina, cunoscută sub numele de Holodomor, ca genocid al poporului ucrainean.

„Germania a recunoscut Holodomorul din 1932-1933 ca fiind un genocid. Le mulțumesc membrilor Bundestagului pentru această decizie istorică. Adevărul triumfă întotdeauna”, a declarat Zelenski pe Twitter.

Bundestagul a votat la 30 noiembrie în favoarea rezoluției, care a fost prezentată de trei partide din coaliția de guvernare și de principalul bloc de opoziție. Aceasta a trecut cu sprijinul acestora prin vot la vedere, în timp ce celelalte două partide de opoziție s-au abținut.

Votul a avut loc după o dezbatere la care a participat ambasadorul Ucrainei în Germania și a avut loc la câteva zile după ce ucrainenii au marcat cea de-a 90-a aniversare a începutului foametei, despre care se crede că a ucis milioane de ucraineni.

### Vezi și... ### În Ucraina, Holodomorul a fost comemorat în frig și întuneric

Istoricii spun că eșecul de a recolta în mod corespunzător culturile din Ucraina în 1932, sub conducerea sovietică, a fost cauza principală a foametei.

Zelenski a afirmat pe 26 noiembrie, la a 90-a comemorare a Holodomorului, că Ucraina „nu poate fi frântă” în lupta sa actuală împotriva invaziei neprovocate în curs a Rusiei.

„Ucrainenii au trecut prin lucruri foarte teribile.... Cândva au vrut să ne distrugă cu foamea - acum, cu întunericul și frigul”, a spus Zelenskiy.

Rezoluția afirmă că „moartea în masă cauzată de foamete nu a fost rezultatul recoltelor proaste; conducerea politică a Uniunii Sovietice sub conducerea lui Iosif V. Stalin a fost responsabilă pentru acestea”. Rezoluția adaugă că tot ceea ce era ucrainean era „profund suspect” în viziunea lui Stalin și subliniază că „întreaga Ucraină a fost afectată de foamete și represiune, nu doar zonele sale producătoare de cereale”.

Rezoluția mai afirmă că, din perspectiva contemporaneității, „clasificarea istorică și politică drept genocid este evidentă. Bundestagul german împărtășește o astfel de clasificare”.

Oroarea Holodomorului, creație a Kremlinului

Astfel de rezoluții nu sunt obligatorii și nu impun acțiuni guvernamentale, dar ministrul de externe Annalena Baerbock le-a mulțumit parlamentarilor care au susținut-o.

Robin Wagener, parlamentar din Partidul Verzilor, a declarat în Bundestag că „oroarea” Holodomorului "și-a avut cauza la Kremlin, unde „dictatorul a luat decizia crudă de a impune colectivizarea cu forța și de a provoca foamete”. Wagener constată că „sunt de neocolit paralelele cu ziua de astăzi”.

Conform datelor Muzeului Holodomor din Kiev, pe lângă Ucraina și Germania, au mai recunoscut până în prezent foametea drept genocid Australia, Ecuador, Estonia, Canada, Columbia, Georgia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Mexic, Paraguay, Peru, Peru, Polonia, Portugalia, Statele Unite și Vatican. Alte câteva țări, printre care Argentina, Chile și Spania, au condamnat-o ca fiind „un act de exterminare”.

Rezoluția solicită guvernului german să acționeze împotriva „oricăror încercări de a răspândi narațiuni istorice rusești unilaterale” și să continue să sprijine Ucraina ca victimă a războiului actual.

În rezoluție se mai spune că foametea din Ucraina a avut loc într-o perioadă de crime masive împotriva umanității în Europa, care a inclus Holocaustul „în singularitatea sa istorică”, crimele de război ale armatei germane și uciderea sistematică a milioane de civili ca parte a „războiului german rasist de anihilare în est”.

Holodomor – o privire dinspre 2018