Zelenski: nu e clar ce țări vor să ofere garanții de securitate Ucrainei

Volodimir Zelenski vorbind presei în 4 aprilie după ce a vizitat localitatea Bucea, regiunea Kiev, unde se relatează că sute de civili au fost uciși de trupele ruse. Pe 3 aprilie, președintele ucrainean a afirmat că conducerea rusă e responsabilă masacrul de la Bucea.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că „nu există altă opțiune” decât să negocieze încheierea războiului cu Rusia, chiar dacă este și mai greu pe măsură ce se înmulțesc informațiiile privind posibile atrocități comise de armata rusă împotriva civililor.

Vorbind într-un interviu acordat jurnaliştilor ucraineni difuzat la televiziunea de stat, Zelenski a numit evenimentele de la Bucea „de neiertat” şi a spus că pentru „toţi, inclusiv pentru mine, perspectiva negocierilor este o provocare”.

Interviul vine la o zi după ce Zelenski a vizitat Bucea, în apropiere de Kiev, unde oficialii ucraineni spun că au fost găsite cadavrele multor civili, împușcați în curți, pe străzi sau în case.

Imaginile îngrozitoare de la Bucea, cu cadavre abandonate pe străzi, unele cu mâinile legate la spate, au provocat condamnarea internațională a Rusiei. Moscova neagă toate acuzațiile, susținând că imaginile ar fi „înscenate”.

Se așteaptă ca negociatorii ucraineni și ruși să continue marți, 5 aprilie, negocierile, prin videoconferință.

În interviul cu presa ucraineană, președintele Zelenki a precizat că Ucraina s-a oferit să-și asume statutul de țară neutră dacă primește garanții de securitate din partea altor țări. Dar pentru moment nu există o listă clară de țări care ar fi dispuse să ofere aceste garanții, deși negocierile de pace continuă.

„Diverse țări sunt pregătite să garanteze diverse lucruri”, a spus el.

„Până acum, nu am primit o listă cu țările care sunt gata să ni se alăture 100%. Avem nevoie de parteneri serioși. Avem nevoie de un cerc de țări care sunt gata să ne furnizeze armele necesare în 24 de ore. Avem nevoie de sancțiuni care să fie pregătite în avans, iar în momentul când ne simțim amenințati de Federația Rusă, aceste țări trebuie să facă front unit și să acționeze imediat” a mai spus Zelenski.