Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu are încredere în promisiunile Rusiei de a-și reduce activitatea militară în Ucraina, afirmând că armata rusă se regrupează pentru a lovi Donbasul.
„Nu credem pe nimeni, nici măcar o singură propoziție frumoasă”, a spus Zelenski într-un nou mesaj video către concetățeni la finalul zilei de 30 martie și a adăugat: „Nu vom ceda nimic. Vom lupta pentru fiecare metru al teritoriului nostru”.
Ceva mai devreme, Zelenski și președintele american Joe Biden au discutat la telefon despre ajutoarele militare, umanitare și financiare pentru Ucraina și un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Autoritățile ucrainene au spus că forțele ruse au continuat și pe 30 martie bombardamentele în apropiere de Kiev și orașul Cernihov situat mai la nord.
Țările occidentale au spus că promisiunea Rusiei de a-și reduce operațiunile este doar un truc pentru a-și putea regrupa forțele.
### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 36 | Ucraina nu crede promisiunile RusieiPurtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că „mai puțin de 20 la sută” din contingentul rus din vecinătatea capitalei ucrainene începe să se „repoziționeze”. Kirby a spus că Rusia ar putea retrage trupe de lângă Kiev pentru a le reaproviziona și a le reorganiza înainte de a le folosi în altă parte în Ucraina, nu pentru a le trimite înapoi în Rusia.
Kirby a mai spus reporterilor de la Pentagon că firma rusă Vagner Group a desfășurat aproximativ 1 000 de mercenari în regiunea Donbas. Vagner Grup este o forță paramilitară pe care Kremlinul a folosit-o în alte zone de conflict.
### Vezi și... ### Victoria Nuland: Pentru negocieri serioase, Rusia trebuie să înceteze focul în UcrainaBiden și Zelenski au mai discutat, de asemenea, despre rolul esențial pe care le-au jucat în conflict livrările de arme americane pentru forțele ucrainene și despre noile nevoi specifice ale Ucrainei.
Un oficial de la Pentagon a spus că nu toate armele promise de Biden la mijlocul lunii martie au fost încă livrate.
Celeste Wallander, ministrul adjunct al apărării, a declarat în cadrul unei audieri în Congres că mai urmează a fi livrat Ucrainei un pachet de ajutoare care include 100 de drone Switchblade de tip kamikaze.
Wallander a mai spus că Statele Unite au început demersuri ca țările care au baterii antiaeriene S-300 de fabricație sovietică să le trimită în Ucraina. Una dintre țările abordate este Slovacia, care vrea să-și înlocuiască sistemele S-300 cu baterii de rachete americane Patriot, a spus oficiala.
Între timp, directoarea pentru comunicații de la Casa Albă, Kate Bedingfield, a declarat reporterilor că, în opinia Statelor Unite, Putin a fost indus în eroare de propriii consilieri cu privire la situația din Ucraina.
„Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi despre cât de prost luptă armata rusă și despre modul în care economia rusă este paralizată de sancțiuni, deoarece consilierilor săi principali le este frică să-i spună adevărul”, a spus Bedingfield în timpul unei conferințe de presă.
Statele Unite prezintă acum aceste informații pentru a arăta că invadarea Ucrainei „este o greșeală strategică pentru Rusia”, a spus Bedingfield.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kremlinului.
În cele aproape cinci săptămâni de la începutul invaziei, forțele ruse nu au reușit să cucerească niciun mare oraș ucrainean, fiind oprite pe multe fronturi de rezistența puternică opusă de forțele ucrainene.