Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a răspuns cu ironie omologului său rus Vladimir Putin la articolul de 5000 de cuvinte în care susținea că ucrainenii și rușii sunt un singur popor, o teza controversată de altfel și negată de istorici.
Zelenski a spus, răspunzând unei întrebări adresate de un jurnalist, că este „invidios” că președintele Vladimir Putin are atâta timp liber pentru a cerceta istoria popoarelor lor și că acest timp poate ar fi fost mai eficient folosit dacă ar fi acceptat o întrevedere cu el.
Zelenski a spus că ar vrea să aibă un summit cu Putin pentru a discuta problemele nerezolvate dintre Kiev si Moscova, inclusiv încetarea conflictului din regiunile Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, conflict susținut de regimul de la Moscova.
Dar, a afirmat cu ironie liderul de la Kiev, acțiunile Rusiei către un popor frate - așa cum îl descrie Putin în articolul său – ar fi mai degrabă povestea lui Cain si Abel – o referință la Biblie despre cei doi frați și la uciderea lui Abel de către Cain.
### Vezi și... ### Cine-i rus? Cine-i ucrainean?De ani de zile, scriu corespondenții Europei Libere, Vladimir Putin caută să pună la îndoială legitimitatea Ucrainei ca națiune și ca stat independent într-un efort susținut de a ține Kievul pe orbita sa de influență, spunându-i chiar președintelui american George W. Bush că Ucraina „nici măcar nu este o țară”.
Fostul președinte pro-rus Viktor Ianukovici a încercat să orienteze țara sa spre Moscova, iar ca urmare sute de mii de ucraineni au ieșit în stradă în 2013 și 2014 și în cele din urma l-au izgonit de la putere. Ianukovici a fugit în Rusia.
### Vezi și... ### Din nou despre de ce nu sunt ucrainenii un fel de rușiProtestele masive provocate de refuzul lui Ianukovici de a semna, în ultimul moment, acordul de asociere cu Uniunea Europeană, răsturnarea regimului Ianukovici în urma protestelor de pe Maidan au fost exploatate de regimul de la Moscova. Cum se știe a urmat anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, în 2014, prima anexare ilegală de teritorii în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Au urmat sancțiuni și critici internaționale împotriva Moscovei. Regimul Putin a declanșat conflictele din estul Ucrainei, sprijinindu-i pe separatiștii din Donbass și Luhansk , într-o confruntare armată care s-a soldat până acum cu peste 14 mii de victime, potrivit datelor oficiale ale Kievului.
În articolul său din 12 iulie, Putin a scris că este „convins că adevărata suveranitate a Ucrainei este posibilă doar în parteneriat cu Rusia”.
### Vezi și... ### Cinci ani de la Euromaidan: cum s-a construit identitatea ucraineanăJustificându-și cuvintele, Putin apelează de fapt la manualele școlare sovietice din urmă cu 50 de ani și la sursele din programa școlară, scrie Radio Svoboda. Președintele rus face legătura între încercările moderne ale Ucrainei de a scăpa de influența Moscovei cu, ceea ce el consideră a fi, „presiunea externă dinspre Occident” care „ar fi încercat întotdeauna să submineze unitatea noastră”. În articol, Putin introduce și folosește de 7 ori (!) un nou termen - „anti-Rusia”: care ar fi „Occidentul”, cel care ar vrea să transforme Ucraina „frățească”.
Subiectul ucrainean a fost unul dintre cele mai discutate în rețelele sociale în limba rusă în ultimii 7 ani, începând cu protestele de pe Maidan, cu anexarea Crimeii și izbucnirea războiului în estul Ucrainei. Și articolul lui Putin a generat, de asemenea, zeci de discuții și recenzii, de la entuziaști la detractori și apărători ai istoriei adevărate, cum scriu colegii noștri de la Radio Svoboda.