Zelenski reînnoiește apelul pentru interzicerea vizelor UE pentru ruși

Președintele ucrainean a reînnoit apelul către membrii Uniunii Europene de a interzice vizele pentru cetățenii ruși, iar un diplomat rus a avertizat că orice demers al SUA de a declara Rusia „stat-sponsor al terorismului” ar putea duce la o rupere completă a legăturilor.

Între timp, Kievul și Moscova au continuat să facă schimb de acuzații cu privire la pericolele pe care le prezintă luptele din apropierea centralei nucleare Zaporojie, despre care Națiunile Unite spun că ar trebui să fie declarată o zonă demilitarizată în jurul ei.

Centrala se află sub control rusesc de la scurt timp după invazia din 24 februarie. Inginerii ucraineni operează instalația sub supraveghere rusă. Țările occidentale au cerut Moscovei să își retragă forțele de la centrală. „Instalația nu trebuie să fie folosită ca parte a vreunei operațiuni militare. În schimb, este nevoie de un acord urgent la nivel tehnic privind un perimetru sigur de demilitarizare pentru a asigura siguranța zonei”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-o declarație din 12 august. Luptele tind să se concentreze din estul regiunii Donbas către regiunile sudice ucrainene Herson și Zaporojie, iar armata ucraineană a declarat că a lovit un al patrulea pod care traversează fluviul Nipru.

Serviciile de informații militare britanice au declarat în evaluarea sa zilnică din 13 august că această operațiune a restrâns și mai mult capacitatea Rusiei de a realimenta forțele de pe malul nord-vestic, cel drept, al râului. Comandanții ucraineni au declarat, de asemenea, că avioanele de război au atacat cinci depozite de arme și echipamente rusești în regiunile Nikolaev și Herson. Dmitro Pletenciuk, purtător de cuvânt al administrației militare din Nikolaev, a declarat că forțele rusești înregistrează un deficit de muniție, cauzat în principal de faptul că forțele ucrainene au atacat acele depozite. „Situația s-a schimbat acum. Rușii înregistrează un deficit de muniție. Și asta este foarte bine. Simțim rezultatul – zona Nikolaevului a devenit un pic mai liniștită, dar regiunea este bombardată”, a declarat el.

Cu toate acestea, luptele continuă în enclave în jurul Donbasului. Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare regionale din Donețk, a declarat pe 13 august că bombardamentele rusești au ucis cinci civili în ultimele 24 de ore.

În discursul său video nocturn din 12 august, Zelenski a repetat apelul său pentru interzicerea vizelor UE pentru cetățenii ruși, afirmând că este necesar pentru a împiedica blocul să devină un „supermarket” deschis oricui are mijloacele de a intra.