Zelenski: Rusia ocupă acum 20% din teritoriul Ucrainei

Volodimir Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski spune că, în ciuda faptului că a suferit pierderi mai mari decât într-un deceniu de lupte în Afganistan, trupele ruse își continuă invazia în Ucraina și ocupă acum aproximativ 20% din teritoriul țării sale, linia frontului întinzându-se pe mai mult de 1.000 de kilometri.

Zelenski a declarat în Parlamentul de la Luxembourg, într-o alocuțiune video pe 2 iunie, că Rusia ar fi pierdut peste 30 de mii de soldați, de la începutul invaziei din 24 februarie, „dar acest lucru nu oprește Rusia. Acest stat este în continuare gata să ucidă, și să ucidă oameni”.

Pe 2 iunie, trupele rusești păreau să fie aproape de a cuceri în întregime orașul-cheie Severodonețk, care a devenit principala țintă a Moscovei în ofensiva sa din estul Ucrainei, după zile de lupte aprige cu apărătorii ucraineni.

„Toate formațiunile militare rusești pregătite de luptă sunt implicate în această agresiune”, a declarat Zelenski.

### Vezi și... ### Rachetele americane pot fi hotărâtoare în lupta pentru Donbas

În discursul său, Zelenski și-a exprimat recunoștința pentru toată asistența pe care Ucraina a primit-o din partea Occidentului, dar a spus că trebuie intensificate livrările de arme.

Pe 1 iunie, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Germania au anunțat că vor livra în premieră sisteme avansate de armament pentru armata Ucrainei, care este devansată numeric și ca dotare de armata rusă.

Însă sistemele avansate de rachete americane - HIMARS - care vor fi furnizate împreună cu rachete ce pot lovi ținte la o distanță de până la 80 de kilometri, vor avea nevoie de cel puțin trei săptămâni pentru a ajunge pe frontul de luptă, au declarat înalți oficiali ai Pentagonului, ridicând semne de întrebare dacă vor ajunge la timp pentru a opri câștigurile de teren lente, dar constante ale Rusiei.

„Avem nevoie de mai multe arme pentru Ucraina - arme moderne care vor asigura superioritatea statului nostru asupra Rusiei în acest război, nu doar prin curaj, inteligență, ci și din punct de vedere tehnologic. Și vă cer să susțineți această nevoie în fața altor state europene”, a mai declarat Zelenski.