Zelenski: Războiul s-ar putea încheia mai repede, dacă lumea ar fi „mai hotărâtă”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, inspectează un avanpost al Serviciului Frontierei de Stat de la granița cu Rusia în timpul unui turneu în regiunea Sumi, 28 martie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că războiul din Ucraina se poate încheia mai repede dacă lumea ar fi mai hotărâtă.

Zelenski le-a mulțumit în discursul său video de seară tuturor celor care au urmat „chemarea inimii lor” în numele Ucrainei, adăugând că el crede că „agresiunea rusă se poate încheia mult mai repede” decât cred unii, „dacă lumea ar reacționa mai rapid, dacă lumea ar fi mai hotărâtă", a spus el la sfârșitul zilei de 28 martie.

Zelenski a expus motivele pentru "a insista și a lupta" și a refuza să facă compromisuri, chiar dacă forțele rusești continuă să lupte pentru controlul orașului Bahmut din estul țării. Printre motive se numără orașele și satele ucrainene distruse, amenințările cu distrugerea vieții în alte țări și refuzul constant al Rusiei de a reveni la pace.

Zelenski a petrecut 28 martie într-o călătorie de lucru în regiunea Sumi din nord-estul Ucrainei. El a înmânat orașului Ohtirka titlul de Oraș-erou.

De asemenea, el s-a întâlnit cu autoritățile locale din regiunile Sumi și Cernihiv și cu comandanții direct responsabili pentru protecția celor două regiuni, care au graniță comună cu Rusia.

### Vezi și... ### Lupte crâncene în estul Ucrainei. Zelenski se consultă cu oficiali militari și de informații din Ucraina

În estul regiunii Donețk, Denis Pușilin, administratorul zonei controlate de separatiștii susținuți de Rusia, a vorbit cu presa rusă despre situația din Bahmut, susținând că majoritatea forțelor ucrainene s-au retras de la fabrica de metale AZOM de pe malul de vest al râului Bahmutka.

Statul Major General al armatei ucrainene a declarat la 28 martie că Rusia a continuat să atace orașul Bahmut, dar forțele ucrainene au rămas ferme și au respins atacurile.

Serhi Cerevati, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene din est, a declarat separat că situația din jurul Bahmut este, în continuare, „foarte dinamică", dar că armata rusă nu avea un avantaj strategic.

„Pot spune că inamicul are uneori unele avansuri tactice, dar toate sunt previzibile. Noi le vedem, elaborăm contramăsuri”, a declarat Cerevati care adaugă că, în cursul zilei, au avut loc 14 ciocniri în zona Bahmut, iar trupele rusești au efectuat 70 de raiduri în oraș.

Aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente.

Comandanții militari ucraineni au declarat că propria lor contraofensivă nu este departe, dar între timp vor să mențină controlul asupra Bahmuului. Armata ucraineană a anunțat pe 28 martie că a primit recent echipamente occidentale promise de mult timp, inclusiv tancuri germane Leopard 2.

### Vezi și... ### Primele tancuri promise de Germania și de Marea Britanie au ajuns în Ucraina