Zelenski s-a oprit în Polonia în drum spre casă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele polonez Andrzej Duda la întoarcerea spre casă din scurta vizită făcută la Washington.

Zelenski a publicat pe pagina sa de Facebook un scurt film al întâlnirii cu Duda, și a scris pe rețele că a discutat cu „prietenul Ucrainei” despre „bilanțul anului care a adus provocări istorice datorită unui război de anvergură”.

Zelenski a mai scris într-un comunicat că a stat de vorbă cu Duda despre „consolidarea capacităților defensive ale statului ucrainean și chestiuni umanitare”. El a adăugat că i-a mulțumit lui Duda „pentru sprijinul puternic pentru ucraineni din partea Poloniei și cetățenilor ei”.

Fără știrea polonezilor?

Întâlnirea Duda Zelenski a avut în orașul polonez Rzeszow, aproape de granița cu Ucraina, de unde a decolat și unde a aterizat avionul pus de americani la dispoziția liderului ucrainean pentru vizita la Washington, prima lui călătorie în străinătate de când Ucraina a fost invadată de ruși la 24 februarie.

Postul polonez Radio Zet, citat de Gazeta Wyborcza, a relatat că Zelenski ar fi trecut prin Polonia în drum spre Statele Unite fără știrea serviciilor de informații poloneze, în care serviciul secret american ar avea încredere limitată.

Într-un interviu cu agenția națională de știri PAP, ministrul adjunct de externe al Poloniei, Piotr Wawrzyk, a spus însă că autoritățile „știau” de vizită. El a spus că nu toată lumea la Varșovia a știut, asta din motive de securitate, dar totuși vizita „a fost consultată într-un fel” cu partea poloneză.

Associated Press a scris că vizita a fost pregătită luni de zile, dar mulți din cei care au participat la organizarea ei au aflat cu doar câteva ore înainte să aibă loc.

Polonia, membră în NATO și UE, este considerată unul din aliații cei mai de nădejde ai Ucrainei.