Zelenski se va adresa summitului NATO

Volodimir Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski se va adresa liderilor NATO reuniți la Bruxelles, la o lună de la începutul invaziei ruse din Ucraina, în timp ce luptele fac ravagii în orașul asediat Mariupol și în alte puncte fierbinți din țară.

Președintele SUA, Joe Biden, urmează să participe atât la summitul NATO și al Uniunii Europene, cât și la o reuniune a G7, programată pentru joi, 24 martie, pentru a trasa următorii pași în eforturile de a opri asaltul Rusiei asupra Ucrainei. Casa Albă a declarat că Biden va folosi această ocazie pentru a anunța mai multe sancțiuni împotriva Moscovei.

Forțele terestre rusești încetinite sau oprite din înaintare de trupele ucrainene înarmate de Occident recurg la bombardarea fără discriminare, de la distanță, a țintelor militare și civile deopotrivă.

Pe 23 martie, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat într-un comunicat: „Pot să anunț că, pe baza informațiilor disponibile în prezent, guvernul american apreciază că membri ai forțelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina”. „De la lansarea războiului său neprovocat și nedrept, președintele rus Vladimir Putin a declanșat o violență neîncetată care a provocat moarte și distrugere în întreaga Ucraină”, a declarat Blinken, subliniind în special atacurile asupra obiectivelor civile din Mariupol.

Un oficial american de rang înalt din domeniul apărării a declarat pe 23 martie că forțele terestre ale Moscovei par să treacă pe poziții defensive la 15-20 de kilometri în afara Kievului, practic, oprindu-și înaintarea spre centrul capitalei.

Biden urmează să susțină o conferință de presă după întâlnirea din 24 martie, apoi să se plece în Polonia, țară, care a preluat cea mai mare parte a refugiaților ucraineni care au fugit din calea luptelor.