Trump sugerează ca SUA să preia centrale electrice ucrainene pentru a le garanta securitatea

Președintele american, Donald Trump (stânga), și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski (dreapta), au avut o convorbire telefonică pe 19 martie, la o zi după discuția lui Trump cu liderul rus, Vladimir Putin (ilustrație).

Președintele american, Donald Trump (stânga), și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski (dreapta), au avut o convorbire telefonică pe 19 martie, la o zi după discuția lui Trump cu liderul rus, Vladimir Putin (ilustrație).

Președintele american Donald Trump a sugerat, în timpul unei discuții la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski ca SUA să devină proprietar al centralelor electrice din Ucraina, în încercarea de a reduce distanța dintre Moscova și Kiev și de a asigura o încetare completă a focului.

Trump i-a spus lui Zelenski că deținerea de către SUA a alimentării cu energie electrică și a centralelor nucleare ale Ucrainei „ar fi cea mai bună protecție pentru această infrastructură”, potrivit unui rezumat al convorbirii din 19 martie, difuzat de Casa Albă.

Propunerea reflectă convingerea lui Trump că deținerea de către SUA a activelor ucrainene ar servi drept o garanție de securitate, deoarece Rusia s-ar abține probabil să le vizeze de teama unei escaladări cu Statele Unite.

Zelenski a declarat reporterilor într-un briefing online din 19 martie că el și Trump au discutat la telefon despre centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia în sud-estul Ucrainei. El a declarat că i-a spus lui Trump că Kievul ar fi pregătit să discute despre implicarea SUA în modernizarea și investirea în centrală dacă aceasta va fi returnată Ucrainei.

Cererea Kievului privind garanțiile de securitate se află în centrul negocierilor diplomatice dintre Ucraina, Rusia și Statele Unite pentru a asigura un acord de pace. Zelenski dorește ca orice acord de pace final să includă garanții de securitate occidentale pentru Ucraina, pentru a descuraja Rusia să invadeze din nou țara, însă Trump a refuzat până acum să angajeze Statele Unite în apărarea Ucrainei.

În timpul convorbirii, pe care Casa Albă a descris-o drept „fantastică”, Trump a promis să analizeze achiziționarea mai multor sisteme de rachete antiaeriene Patriot pentru Ucraina, în timp ce Zelenski a fost de acord să nu țintească obiectivele energetice rusești timp de 30 de zile. Ucraina a avut dificultăți în a-și proteja orașele de atacurile rusești din cauza lipsei de apărare aeriană.

Zelenski a descris convorbirea telefonică drept „probabil cea mai substanțială și pozitivă” discuție de până acum.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Trump a declarat că scopul convorbirii cu Zelenskyy a fost „de a alinia atât Rusia, cât și Ucraina în ceea ce privește cererile și nevoile lor”.

Potrivit informațiilor oficiale, Zelenski și Trump nu au mai discutat personal de când s-au certat în timpul unei întâlniri la Casa Albă, pe 28 februarie.

Discuția Trump-Zelenski a avut loc la mai puțin de 24 de ore după ce președintele SUA a vorbit la telefon cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Negocierile dintre Washington și Moscova nu au reușit să atingă obiectivul lui Trump de a ajunge la un acord privind o încetare a focului de 30 de zile.

Comunicatul Kremlinului privind discuțiile Trump-Putin a sugerat că domeniul de aplicare al acordului lor s-a limitat la o pauză în loviturile asupra infrastructurii energetice.

Pe de altă parte, formularea declarației Casei Albe a fost ușor diferită și s-a referit la o „încetare a focului în domeniul energiei și al infrastructurii”, convenind în același timp să analizeze un armistițiu maritim în Marea Neagră, ca un pas către un acord de pace mai amplu.

Însă, pe teren nu pare să se fi schimbat nimic, ambele părți lansând atacuri aeriene în timpul nopții de marți spre miercuri.

„Imediat după ce Putin a vorbit la discuțiile cu Trump despre suspendarea atacurilor asupra structurilor noastre energetice, 150 de drone ale Rusiei au țintit teritoriile noastre, lovind infrastructura energetică”, a declarat Zelenski.

Zelenski a avertizat că „există o cale lungă pentru a ajunge mai întâi la încetarea focului și apoi la o pace pe termen lung”.

În baza relatărilor Serviciului ucrainean al RFE/RL, Europa Liberă România și Reuters.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te