Zelenski solicită un răspuns ferm la suspendarea de către Rusia a acordului de export de cereale

Anunțul Rusiei privind suspendarea participării la un acord de export de cereale din Marea Neagră necesită un răspuns internațional puternic din partea Națiunilor Unite și a Grupului celor 20 de economii majore (G20), a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 29 octombrie.

„Aceasta este o încercare complet transparentă a Rusiei de a reveni la amenințarea foametei pe scară largă pentru Africa, pentru Asia", a declarat Zelenski într-un discurs video. „De ce poate o mână de oameni undeva la Kremlin să decidă dacă va exista hrană pe mesele oamenilor din Egipt sau Bangladesh?” - s-a întrebat Zelenski. Președintele SUA, Joe Biden, a denunțat decizia Rusiei ca fiind „pur și simplu scandaloasă”.

### Vezi și... ### Kremlinul suspendă acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră

Rusia a suspendat acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale din porturile din Marea Neagră, după ce o navă de război rusă a fost avariată în orașul portuar Sevastopol în timpul atacurilor cu drone din peninsula Crimeea, anexată de Rusia. Ministerul rus al Apărării a invocat „atacurile teroriste” asupra Flotei sale din Marea Neagră ca motiv pentru suspendarea acordului, la care s-a ajuns în urmă cu trei luni pentru a stopa criza mondială a foamei. Din cauza atacurilor cu drone asupra navelor rusești din coridorul protejat din Marea Neagră, Rusia „nu poate garanta [siguranța] navelor civile care călătoresc în cadrul inițiativei [din Marea Neagră]”, i-a scris sâmbătă ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, i-a scris sâmbătă secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Organizația Națiunilor Unite a îndemnat Rusia să nu se retragă din acord și a declarat că negocierile cu Rusia sunt în curs de desfășurare.

Kremlinul a cerut Consiliului de Securitate al ONU să se reunească pe 31 octombrie pentru a discuta despre un presupus atac asupra flotei sale din Marea Neagră, a declarat adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski.