Zelenski spune că Ucraina a folosit ATACMS furnizate de SUA în atacurile de peste noapte

Sistem de rachete tactice produs de Statelor Unite, ATACMS

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a confirmat pe 17 octombrie că Ucraina a folosit sistemul de rachete tactice, cunoscut sub numele de ATACMS, fabricat în SUA, în atacurile din timpul nopții.

Armata ucraineană afirmă că a distrus, în urma acestui atac, nouă elicoptere militare rusești, un depozit de muniții și un sistem de lansare a sistemului de apărare aeriană.

Atacurile cu rachete din 17 octombrie au lovit aerodromurile din Berdiansk, în sudul regiunii Zaporojie, și Luhansk, în est - zone care se află în prezent sub ocupație rusă.

Informațiile despre operațiune, botezată Libelula, au fost publicate pe canalul Telegram al Forțelor pentru Operațiuni Speciale (SSO) din Ucraina. Zelenski a folosit propriul canal Telegram pentru a le mulțumi „celor care au distrus logistica și bazele ocupanților de pe teritoriul nostru”, fără a preciza zona exactă sau tipul de echipament militar avariat.

Președintele ucrainean a afirmat mai târziu pe Telegram că acordurile sale cu președintele american Joe Biden „sunt puse în aplicare” și „executate foarte precis, adăugând că ATACMS "și-au dovedit eficiența".

### Vezi și... ### La Casa Albă, Zelenski primește asigurări că sprijinul american va continua

Biden îi promisese lui Zelenski, în urmă cu aproape o lună, să trimită în Ucraina rachete ATACMS, care au o rază maximă de acțiune de aproximativ 300 de kilometri. Casa Albă a confirmat într-un comunicat că Statele Unite au furnizat în cele din urmă Ucrainei ATACMS.

„Credem că aceste ATACMS vor oferi un impuls semnificativ capacităților Ucrainei pe câmpul de luptă, fără a pune în pericol capacitatea noastră de luptă (a SUA)”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, în comunicat. Watson a precizat că versiunea de ATACMS trimisă Ucrainei are o rază de acțiune de 165 de kilometri.

Washingtonul nu a recunoscut, până acum, oficial livrarea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune solicitate în mod repetat de Kiev.

Forțele Speciale Ucrainene au precizat că loviturile au provocat zeci de victime în rândul trupelor rusești și că exploziile la depozitul din Berdiansk care ar fi fost lovit au continuat în primele ore ale dimineții. Rusia nu a comentat oficial aceste informații, iar afirmația ucraineană nu a putut fi verificată în mod independent.

Dar Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în partea ocupată a Zaporojie, a negat că atacul ucrainean ar fi avut succes, susținând pe Telegram că rachetele au fost doborâte.

Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de Moscova în Crimeea ocupată, a declarat între timp că apărarea aeriană rusă a doborât opt drone ucrainene care au atacat peninsula în timpul nopții. Ucraina nu a comentat declarația lui Aksionov, care nu a putut fi verificată din surse sigure.

În Donețk, bombardamentele rusești au ucis cel puțin doi civili în Pervomaisk și au rănit un al treilea în ultima zi, a declarat guvernatorul regiunii, Ihor Moroz, la 17 octombrie.

De asemenea, forțele rusești au lansat mai multe drone și rachete asupra Ucrainei în cursul nopții, a declarat Statul Major General.

„O rachetă aeriană ghidată Kh-59 și șase drone Shahed-136/131 au fost distruse de forțele de apărare aeriană”, a precizat armata într-un comunicat, adăugând că consecințele atacului rusesc sunt încă în curs de evaluare.

Pe câmpul de luptă, lupte intense au continuat în jurul orașului Avdiivka, situat în estul țării, la nord de Donețk, unde forțele rusești încearcă de câteva zile să pătrundă.

Forțele ucrainene din Avdiivka au respins mai mult de 10 asalturi ale trupelor ruse, care au încercat să încerce să încerce să înconjoare orașul, a declarat armata.

Afișează mai mult

Forțele ucrainene au respins, de asemenea, atacurile rusești în direcțiile Bakhmut, Kupiansk, Mariinka și Șahtar, se arată în comunicat, adăugând că contraofensiva Kievului în Zaporojie continuă cu "succes parțial" în direcția Melitopol. Afirmația nu a putut fi verificată în mod independent.

Statul Major General a precizat că, în total, 72 de lupte corp la corp au fost purtate de trupele ucrainene - un indiciu al unei intensificări a luptelor de-a lungul întregii linii de front.

La 16 octombrie, a 600-a zi de la invazia totală a Rusiei, forțele ucrainene au purtat în total 53 de bătălii, a precizat acesta.

### Vezi și... ### Ce se întâmplă la Avdiivka? Rusia lansează o nouă ofensivă în estul Ucrainei