Zelenski le trimite deputaților propuneri de sancțiuni împotriva instituțiilor financiare rusești

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unui discurs în Rada Supremă, Kiev, 7 februarie 2023

Rada Supremă din Ucraina aprobă o rezoluție a președintelui Zelenski referitoare la instituțiile financiare rusești.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a prezentat legislatorilor o rezoluție prin care aprobă o decizie a Consiliului său de Securitate Națională și Apărare de a impune sancțiuni ample împotriva instituțiilor financiare rusești, inclusiv a băncii centrale rusești, a asigurătorilor și a unei serii de alte întreprinderi.

Rezoluția a fost publicată pe site-ul oficial al Radei Supreme.

Documentul prescrie sancțiuni sectoriale speciale pentru o perioadă de 50 de ani împotriva tuturor băncilor înregistrate și situate în Federația Rusă.

Acestea includ în mod specific Banca centrală, cunoscută sub numele de Banca Rusiei, instituțiile de credit nebancare, operatorii sistemelor de plată, participanții profesioniști la bursă, companiile de asigurări, fondurile de investiții și alte instituții financiare care sunt înregistrate și furnizează servicii în Rusia.

Nu este clar cum ar putea afecta această rezoluție filialele deținute de străini care operează în Rusia, care inițial au scăpat de unele dintre cele mai dure sancțiuni internaționale după invazie.

Măsurile includ o interdicție privind tranzacțiile cu active deținute de instituții financiare ale Federației Ruse, o interdicție privind stabilirea de relații de afaceri, inclusiv cele de corespondent, și o interdicție privind tranzacțiile și investițiile în serviciul instituțiilor financiare rusești.

Printre acestea se află, de asemenea, și achiziționarea de valori mobiliare și alte instrumente financiare emise de entități rusești, cu unele excepții.

Potrivit unor estimări, peste 80% din sectorul bancar rusesc face deja obiectul sancțiunilor occidentale din cauza invaziei din Ucraina, care a avut loc în urmă cu un an.

### Vezi și... ### Europa interzice motorina și alte produse petroliere rusești din cauza războiului din Ucraina

Pachet „aniversar” de sancțiuni în discuție la Bruxelles

Pe de altă parte, reuniți la Bruxelles, miniștrii de externe din țările Uniunii Europene discută un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Este al zecelea și ar urma să fie adoptat, simbolic, pe 24 februarie pentru a marca împlinirea unui an de la lansarea invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina.

În linii mari, noile sancțiuni își propun să suspende exportul în Rusia de tehnologie civilă folosită și în scopuri militare. Totodată, încearcă să închidă o serie de „breșe”, folosite până acum de Moscova, cu ajutorul unor terțe țări/părți, pentru a evita sancțiunile.

Pe de altă parte, s-a alcătuit și o listă cu persoane fizice și companii cărora li se vor impune interdicții de viză și înghețare a activelor. Lista existentă deja cuprinde 1386 de persoane și 171 de companii și organizații și ea s-ar putea extinde acum cu încă 63 de persoane și până la 30 de entități. În prima categorie, nu sunt incluși noi oligarhi, ci mai degrabă politicieni numiți de Moscova în funcții de conducere în teritoriile ucrainene controlate parțial de Rusia, membrii Dumei de Stat, miniștri, lideri militari și oficiali despre care UE consideră că sunt responsabili pentru deportarea ilegală a zeci de mii de copii ucraineni în diferite regiuni ale Rusiei.

Printre noile firme și companii care ar urma să ajungă pe lista de sancțiuni se află bănci rusești importante ca Alfa-Bank, Rosbank și Tinkoff Bank, dar și Fondul Bunăstării Naționale, folosit între altele pentru a compensa pierderile bugetare suferite deja de Rusia (la 1 decembrie 2022, Fondul Bunăstării Naționale dispunea de 186,5 miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale).

### Vezi și... ### În vizorul sancțiunilor UE: tehnologia cu dublă utilizare și Fondul rusesc al Bunăstării