Zelenski: trupele ruse în retragere plantează mine în afara Kievului

Bloc de locuințe distrus de bombardamentele rusești la Mariupol, 31 martie 2022.

Un convoi al Crucii Roșii care se îndreaptă spre orașul ucrainean Mariupol va încerca din nou să evacueze civili din portul asediat, în timp ce președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus că țara sa se pregătește pentru o recrudescență a atacurilor rusești în est, și a avertizat că forțele rusești crează un „dezastru” total în afara capitalei Kiev, plantând mine pe întregul teritoriu.

Portul de la Marea Azov a fost devastat de cele mai grele bombardamente urbane din acest război; se crede că mii de locuitori ai orașului au fost uciși, și alte câteva mii au părăsit localitatea. Alte zecii de mii sînt blocați în oraș, cu foarte puține rezerve de hrană și apă.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a trimis pe 1 aprilie o echipă ca să conducă afară dn Mariupol un convoi de peste 50 de autobuze și alte autovehicule private, dar echipa a fost nevoită să se întoarcă din drum din cauza tirurilor armatei ruse.

„Sâmbătă vor încerca din nou să facă sigură trecerea civililor”, a spus Crucea Roșie într-o declarație.

Kiril Timoșenko, unul din principalii consilieri ai lui Zelenski, a anunțat pe rețeaua Telegram că aproximatv 3.000 de persoane au reușit să plece din Mariupol pe 1 aprilie, și alte mai mult de 3.000 au fost evacuate dn alte localități.

Între timp, președintele Zelenski a spus că trupele ruse în retragere plantează mine în afara Kievului, inclusiv în case și pe cadavre.

„Minează tot teritoriul, minează case, echipamente, chiar și trupurile neînsuflețite ale celor uciși”, a spus președintele Ucrainei în obișnuitul său mesaj video nocturn.

El a avertizat de asemenea că vor avea loc lupte dificile în est, după ce trupele rusești se repoziționează în Donbas, în direcția Harkov.

În primele ore ale zilei de 2 aprilie, rachete rusești au lovit două orașe, Poltava și Kremenciuc, din centrul Ucrainei, a anunțat într-o postare online guvernatorul regiunii Poltava, Dmitri Lunin. El a precizat că au fost avariate obiective de infrastructură și blocuri de locuințe, fără însă să dea detalii despre eventuale victime.