Zelenski: Trupele ucrainene avansează în sud, respingând atacurile rusești în Donbas

Soldați ucraineni pe un vehicul blindat, pe un drum între Izium din regiunea Harkov și orașul Liman din regiunea Donețk, 4 octombrie 2022

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că forțele sale au obținut câștiguri „rapide și decisive” în sudul Ucrainei și au recucerit „zeci” de localități de la Rusia în această săptămână.

Zelenski a declarat în discursul său video nocturn din 4 octombrie că armata ucraineană „avansează destul de rapid și puternic în sud”. El a precizat că o parte din teritoriu a fost recucerit în regiunile Herson, Lugansk și Donețk - trei dintre cele patru regiuni din Ucraina în care luna trecută au avut loc referendumuri trucate de Kremlin privind alipirea la Rusia. Zelenski a vorbit despre opt localități din sudul regiunii Herson, unde forțele Moscovei s-ar fi retras în fața contraofensivei ucrainene. Și a spus că cele opt așezări sunt „departe de a fi o listă completă”.

### Vezi și... ### Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Ucraina ar trebui să intensifice ritmul contraofensivei

Hărțile dezvăluite de Moscova la 4 octombrie arătau că trupele rusești au părăsit multe zone din Herson. În nord-estul regiunii Harkov, hărțile arătau că forțele rusești au abandonat aproape în întregime malul estic al râului Oskil.

Zelenski nu a oferit mai multe detalii, anunțând că „mișcarea ofensivă a armatei noastre și a tuturor apărătorilor noștri a continuat”, dar oficiali ucraineni și un lider instalat de Rusia au declarat că forțele Kievului pe au continuat avansul în sud, recucerind mai multe sate într-un avans de-a lungul fluviului strategic Nipru, care taie țara în două.

### Vezi și... ### Rusia își retrage trupele din Liman, într-o victorie majoră pentru Ucraina

Comandamentul operațional de sud al armatei ucrainene a declarat, într-un buletin informativ nocturn, că forțele sale din sud au distrus 31 de tancuri rusești și un lansator de rachete multiple, fără a oferi detalii despre locurile în care au avut loc luptele. Informația nu a putut fi confirmată în mod independent.

Serhi Cerevati, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că trupele ucrainene au continuat să elibereze așezarea Torske, în apropiere de Liman, la 3 octombrie. În sud, Vladimir Saldo, liderul instalat de Rusia în părțile ocupate ale provinciei ucrainene Herson, a declarat pentru televiziunea de stat rusă că trupele ucrainene au recucerit localitatea Dudceani, situată pe malul vestic al fluviului Nipru.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.