Zelenski: Ucraina este gata să tranziteze cantități suplimentare de gaze spre Europa

Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa este gata să tranziteze cantități suplimentare de gaze naturale din Rusia spre Europa, la un preț redus, spunând totodată că Moscova ar instrumentaliza criza gazelor.

Într-un comentariu pentru France Press, Zelenski a afirmat că Rusia șantajează Europa, refuzând să-și crească livrările prin sistemul ucrainean de transportare a gazelor, pentru a obține cât mai rapid certificarea gazoductului Nord Stream 2 către Germania, care ocolește Ucraina.

„Rusia vrea să forțeze Europa să lanseze Nord Stream 2 fără respectarea normelor europene”, a spus Zelenski. El a mai declarat că Ucraina poate asigura tranzitul de gaze în cantități comparabile cu capacitatea conductei Nord Stream 2 și să ofere oricărui furnizor, inclusiv concernului rus Gazprom, o reducere de până la 50%.

„Propunerea Ucrainei este absolut transparentă și foarte eficientă. (...) Dacă Rusia va livra mai mult gaz, Ucraina va garanta tranzitul acestuia spre Europa”, a mai spus Zelenski.

Rusia nu a răspuns deocamdată propunerii lui Zelenski de a-și spori tranzitul de gaze prin Ucraina pentru a compensa insuficiența de gaze în Europa.

Recent, președintele rus Vladimir Putin a declarat că livrările de gaze naturale prin Nord Stream 2 ar putea începe imediat, după ce regulatorul german își va da aprobarea, așteptată la începutul anului viitor.

Rusia a respins în mod repetat acuzațiile că ar profita de criza gazelor, spunând că își respectă integral angajamentele de livrare către consumatorii europeni.

### Vezi și... ### Anneli Ute Gabany: Dacă R. Moldova ar cădea în dependența Rusiei, soarta Ucrainei va fi pecetluită

Ucraina, SUA și unele țări membre ale UE s-au pronunțat împotriva gazoductului Nord Stream 2, pe care-l consideră un mijloc de presiune al Moscovei asupra UE și a Ucrainei.

Criza gazelor a fost discutată la summitul UE de la Bruxelles, din 21-22 octombrie, care însă nu s-a soldat cu decizii concrete.