Zelenski: Un răspuns afirmativ la cererea Ucrainei de a intra în UE ar fi un moment istoric pentru Europa

Ursula van der Leyen și Volodmiri Zelenski, Kiev, 11 iunie 2022.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat că un răspuns afirmativ la cererea Ucrainei de a intra în Uniunea Europeană ar fi un moment istoric pentru Europa, relatează DPA. „Un răspuns pozitiv din partea UE la solicitarea Ucrainei de a primi calitatea de membră ar fi un răspuns pozitiv și la întrebarea dacă proiectul european mai are vreun viitor”, a declarat sâmbătă liderul ucrainean în cadrul întrevederii de la Kiev cu șefa comisiei europene Ursula von der Leyen. Poporul ucrainean „a avut deja o imensă contribuție la apărarea libertății comune”, a mai spus Zelenski.

Se așteaptă ca executivul european să de publicității în zilele următoare un punct de vedere privind acordarea Ucrainei statului de țară candidată la intrarea în UE.

### Vezi și... ### Rusia: De ce sunt sancțiunile financiare mai eficiente decât embargoul?

Kievul, a continuat Zelenski, și-a exprimat recunoștința pentru faptul că UE a adoptat recent un al șaselea pachet de sancțiuni contra Rusiei. „Din păcate însă, războiul continuă, așa că e necesar un al șaptelea pachet, care să fie și mai dur”, a adăugat președintele ucrainean, precizând că aceste sancțiuni ar trebui să fie îndreptate împotriva tuturor oficialităților ruse și judecătorilor din Rusia care au sprijinit războiul, dar și împotriva tuturor băncilor rusești, fără excepție

Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen s-a aflat sâmbătă la Kiev pentru a discuta cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski despre reconstrucția Ucrainei și despre progresele necesare pentru integrarea europeană a acestei țări. Este a doua vizită pe care președinta executivului european o face în Ucraina după invadarea acestei țări de către Rusia. „Voi face cu președintele Zelenski inventarul eforturilor comune necesare reconstrucției și al progresului făcut de Ucraina pe calea sa europeană”, a scris von der Leyen într-o postare pe Twitter.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Zelenski: e nevoie de noi sancțiuni UE contra Rusiei, mai dure