Zelenski vizitează Sofia și Praga cerând susținere pentru aderarea Ucrainei la NATO și ajutoare militare

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (dreapta) și omologul său ceh, Petr Pavel, la Praga, pe 6 iulie.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat Praga pe 6 iulie pentru se întâlni cu înalți oficiali cehi.

Kievul face presiuni pentru aderarea la NATO și cere mai multe arme necesare în contraofensiva în curs de desfășurare împotriva forțelor rusești.

Zelenski a sosit în capitala cehă din Bulgaria, o altă țară NATO, unde a primit asigurări de sprijin din partea premierului Nikolai Denkov și a semnat o declarație privind integrarea Ucrainei în organizațiile occidentale, respectiv NATO și UE.

### Vezi și... ### Premierul Estoniei: Aderarea la NATO este singura garanție de securitate pentru Ucraina

Zelenski a declarat că, în timpul șederii la Praga, poartă „negocieri substanțiale” cu președintele Petr Pavel, premierul Petr Fiala, președintele Senatului, Milos Vystrcil, și președintele Camerei Deputaților, Marketa Pekarova Adamova. De asemenea, se aștepta să se întâlnească cu membri ai guvernului, ai parlamentului și ai mass-media.

El a declarat că va discuta, de asemenea, despre tensiunile create în jurul centralei nucleare din Zaporojie și despre reconstrucția Ucrainei. Zelenski le-a spus reporterilor că livrările lente de arme către Ucraina au întârziat contraofensiva Kievului, permițând Rusiei să își consolideze apărarea în zonele ocupate.

Denkov: Rusia ar trebui să se retragă necondiționatc din Ucraina

Înainte de venirea la Praga, Zelenski a avut întâlniri la Sofia cu oficiali guvernamentali, inclusiv cu Denkov, noul prim-ministru al Bulgariei, eveniment care reprezintă o nouă viziune de politică externă față de reticența guvernului interimar anterior de a oferi ajutor letal Ucrainei.

Denkov a subliniat sprijinul țării sale pentru Ucraina în timpul scurtei vizite a lui Zelenski în capitala bulgară. „Bulgaria este consecventă în sprijinul său pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, deoarece suntem convinși că o Ucraină independentă și suverană este esențială pentru securitatea euro-atlantică în regiune”, a declarat Denkov după discuțiile cu Zelenski.

„Rusia ar trebui să se retragă necondiționat în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și ar trebui să își asume responsabilitatea”, a adăugat Denkov.

### Vezi și... ### Ucraina și consolidarea NATO, pe agenda turneului european al lui Joe Biden

Vizita lui Zelenskiy a coincis votul din parlamentul bulgar pentru susținerea aderării Ucrainei la NATO odată ce războiul se va încheia.

Ihor Jovkva, consilier al lui Zelenski, a scris pe Facebook că, prin această declarație, Bulgaria a devenit al 22-lea stat cu care Ucraina și-a oficializat sprijinul pentru aderarea sa la NATO. „Documentul arată clar că Bulgaria susține aderarea Ucrainei la NATO imediat ce condițiile o vor permite”, a spus Jovkva.

Zelenski a purtat discuții și cu președintele Rumen Radev, care s-a opus trimiterii de ajutor militar către Kiev. Înaintea întâlnirii cu ușile închise, Radev a rămas ferm pe poziția sa și a cerut negocieri între Kiev și Moscova. „Mediul de securitate este alarmant și în regiunea noastră. Conflictul își extinde sfera spațială”, a declarat Radev, referindu-se în mod repetat la „conflict”, spunând că acesta se transformă într-un război de uzură și nu are o soluție militară.

Zelenski a răspuns spunând că speră ca poporul bulgar „să înțeleagă că acesta nu este un conflict, ci un război. Într-un conflict oarecare, nu vedem milioane de oameni care să părăsească țara”. El i-a spus lui Radev, a cărui țară găzduiește o industrie de armament înfloritoare, că există o diferență între a se opune trimiterii de arme în Ucraina pentru a împiedica slăbirea armatei proprii a Bulgariei și a susține întărirea Ucrainei. „Indiferent cât vă rămâne, va fi insuficient pentru ca armata voastră să lupte cu Rusia, dacă aceasta ajunge aici", a spus el.

Kremlinul a criticat vizita lui Zelenski în Bulgaria, afirmând că liderul ucrainean încearcă „să antreneze” alte țări în conflict.

Atât Zelenski, cât și Radev au recunoscut, de asemenea, riscurile prezentate de situația de la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, care este ocupată de forțele rusești. Recent, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că plănuiesc să atace centrala electrică.

### Vezi și... ### Noul guvern bulgar a aprobat un pachet de ajutoare militare pentru Ucraina

Zelenski consideră confiscarea centralei drept una dintre modalitățile prin care Rusia încearcă să șantajeze Ucraina și pe susținătorii săi, în timp ce Radev e de părere că această situație înseamnă că riscul de răspândire a contaminării radioactive în Europa este în creștere. „Nici confiscarea acestei centrale nu este un conflict, ci un act de război”, a declarat Zelenski.

Se așteaptă ca Zelenski să se deplaseze în Turcia pe 7 iulie pentru prima dată de la invazia pe scară largă a Rusiei pentru discuții cu omologul său Recep Tayyip Erdoğan, transmite presa de stat turcă.

Se așteaptă ca întâlnirea să se concentreze pe acordul negociat de Turcia și ONU cu Rusia pentru a permite transportul de cereale ucrainene din porturile din Marea Neagră. Rusia a lăsat să se înțeleagă că ar putea bloca acordul, care urmează să expire la 17 iulie.

De asemenea, se așteaptă ca Zelenski să facă presiuni asupra lui Erdoğan pentru a da undă verde aderării Suediei la NATO înainte de summitul alianței din 11-12 iulie de la Vilnius.