Zelenski vizitează linia frontului, Putin cere prinderea sabotorilor. Va lansa Rusia o contraofensivă?

Președintele Volodimir Zelenski în vizită la Bahmut, 20 decembrie 2022.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o vizită neașteptată la Bahmut, oraș din estul Ucrainei unde s-au concentrat unele din cele mai intense lupte în cele aproape zece luni de război, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a lăudat „curajul și abnegația” trupelor ruse de pe linia frontului, relatează Associated Press.

Zelenski: „Vom rezista și nu vom ceda ce e al nostru”

Marcând 300 de zile de la începerea războiului, Zelenski s-a întâlnit cu mai mulți militari ucraineni la Bahmut, care e scena unor „lupte acerbe” între apărătorii ucraineni și forțele ruse invadatoare, a anunțat oficiul prezindențial de la Kiev. Orașul Bahmut, situat cam la 600 de kilometri depărtare est de Kiev, a rămas în mâinile ucrainenilor, zădărnicind planul Moscovei de a captura întreaga regiune Donbas.

### Vezi și... ### Expert militar: „Războiul convențional este mort!” Strategia lui Putin în Ucraina

Nu e clar cum a ajuns președintele ucrainean la Bahmut, dar venirea sa neanunțată acolo pare să fi fost menită să ridice moralul ucrainenilor și să-i demoralizeze pe rușii care încearcă că înconjoare orașul. Zelenski a salutat „curajul, rezistența și puterea arătate [de apărătorii din Bahmut] în respingerea atacurilor inamicului”.

„Fortăreața Bahmut, oamenii noștri necuceriți de dușman care cu eroismul lor dovedesc că vom rezista și nu vom ceda ce e al nostru”, a scris Zelenski pe Telegram.

Putin: Rusia e pusă în fața unei provocări

În timp ce Kremlinul încearcă să avanseze în invazia sa împotmolită din Ucraina, iar ucrainenii își ard mobila din casă ca să se încălzească, continuă Associated Press, Vladimir Putin a lăudat armata și agențiile de securitate ruse la o ceremonie la Kremlin, unde i-a decorat pe șefii numiți de Moscova în cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia în septembrie.

„Țara noastră s-a confruntat deseori cu provocări și și-a apărat suveranitatea”, a spus Putin. „Rusia e pusă acum în fața unei asemenea provocări. Soldații, ofițerii și voluntarii dau dovadă de un nemaipomenit curaj și abnegație pe linia frontului”.

Putin, fost ofițer KGB, le-a cerut de asemenea ofițerilor de contrainformații să-și sporească eforturile pentru a „contracara activitățile agențiilor de spionaj străine, pentru a-i prinde rapid pe trădători, pe spioni și pe sabotori”.

### Vezi și... ### Militarizarea Arcticii: NATO e îngrijorat de o posibilă alianță ruso-chineză

Invazia terestră a Rusiei în Ucraina, care a început pe 24 februarie, a pierdut din elan în lunile din urmă. Provinciile anexate - Donețk, Herson, Luhansk și Zaprojie - rămân scena unor lupte acerbe, scrie Associated Press, adăugând că dacă orașul Bahmut e cucerit de ruși, asta va tăia liniile de aprovizionare ucrainene și va deschide drum pentru forțele ruse care presează asupra unor orașe-cheie ale Ucrainei din regiune.

Se relatează că în fruntea asediului contra orașului Bahmut s-ar afla Grupul Vagner, o controversată grupare paramilitară rusească, ai cărei mercenari au fost implicați în mai multe conflicte armate internaționale.

Eșecurile armatei ruse din Ucraina: o responsabilitate a lui Putin, sau una comună?

Între timp, ministerul Apărării de la Londra spune că Putin încearcă să mute responsabilitatea pentru repetatele eșecuri ale forțelor sale în Ucraina, relatează DPA.

O vizită, săptămâna trecută, la Cartierul general reunit al Operațiunii Militare Speciale a servit acestui scop, se spune în analiza cotidiană a ministerului britanic al Apărării publicată marți pe Twitter. Vizita, acompaniată de camere de luat vederi, a inclus întâlniri cu șeful Statului Major Valeri Gherasimov și cu mninistrul apărării Serghei Șoigu.

„E posibil ca prin această întâlnire orchestrată, Putin să fi dorit să demonstreze [că există] o responsabilitate comună pentru operațiunea militară specială. E posibil ca acest spectacol să fi fost menit să devieze responsabilitatea lui Putin pentru eșecul militar, rata înaltă a pierderilor de pe câmpul de luptă și crescânda nemulțumire publică față de mobilizare”.

### Vezi și... ### EXPLAINER | Ce poate face sistemul de rachete Patriot pentru Ucraina?

În Rusia există puncte de vedere contradictorii cu privire la lansarea, sau nu, a unei contra-ofensive [rusești] în Ucraina, a declarat o oficialitate de rang înalt de la Departamentul de Stat american, care a reiterat însă că Washingtonul va continua să sprijine Ucraina indiferent care scenariu va fi pus în aplicare, relatează Reuters.

„Cu siguranță sunt unii [în Rusia] despre care eu cred că ar dori să continue ofensiva. [Dar] sunt alții care întreabă dacă Rusia chiar are capacitatea Rusiei să facă asta”, a spus sub condiția anonimatului oficialitatea citată.

Reuters re-amintește că șeful operațiunilor militare din Ucraina, generalul Valeri Zalujni, declara săptămâna trecută pentru The Economist că Rusia pregătește 200.000 de noi militari pentru o ofensivă majoră care ar putea veni din est, din sud, sau chiar din Bielorusia cel mai devreme în ianuarie, deși mai probabil în primăvară.

### Vezi și... ### Războiul, ziua 300 | Armata rusă continuă ofensiva în Donețk