Zelenski, încrezător că Ucraina va obține noi livrări de arme

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski la o întâlnire la Kiev cu premierul portughez Antonio Costa, 21 mai 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că are „așteptări mari” de la o a doua rundă de întâlniri a țărilor partenere care furnizează Ucrainei arme, fiind încrezător că țara sa poate obține sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) și avioane americane.

Întâlnirea online este programată pentru 23 mai și va urma celei desfășurate luna trecută la Baza aeriană americană de la Ramstein, Germania.

Vorbind în timpul unei vizite la Kiev a premierului portughez, Antonio Costa, Zelenski a subliniat pe 21 mai că Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul militar enorm oferit de diverse state până acum, dar are nevoie de noi arme.

El a spus că, în timp ce sistemele de lansare multiplă de rachete „stau neîntrebuințate” în alte țări, Ucrainei îi sunt indispensabile pentru preluarea inițiativei în războiul cu Rusia și pentru a-și recupera teritoriul.

Declarațiile lui Zelenski survin după ce Rusia a revendicat victoria în bătălia pentru oțelăria Azovstal din Mariupol, ceea ce reprezintă un pas major în preluarea controlului asupra întregii regiuni Donbas.

Autoritățile ucrainene spun că Rusia și-a intensificat ofensiva pentru ocuparea ultimelor teritorii controlate de Ucraina în regiunea Luhansk.