Zero cereri pentru cultivarea cânepii industriale 

Guvernul a aprobat în noiembrie 2024 proiectul de hotărâre prin care se permite cultivarea cânepii industriale pentru producerea de semințe, fibre, ulei.

Guvernul a aprobat în noiembrie 2024 proiectul de hotărâre prin care se permite cultivarea cânepii industriale pentru producerea de semințe, fibre, ulei.

Niciun agricultor nu a depus încă cerere la Comitetul de control asupra drogurilor pentru permisiunea de a cultiva cânepă industrială la primăvară. Impedimentul pe care îl invocă e că trebuie să aibă deja un contract de vânzare a recoltei.

Guvernul a dat undă verde la cultivarea cânepii industriale în noiembrie 2024. Noile reglementări prevăd că producătorul trebuie să depună o cerere la Comitetul permanent de control asupra drogurilor din subordinea Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale pentru a obține o autorizație.

Cererile trebuie să conțină copiile documentelor de înregistrare a întreprinderii, actelor ce dovedesc deținerea legală a terenului agricol și contractelor de valorificare a producției în industrie sau în alimentație.

Contractul de valorificare este obligatoriu pentru ca autoritățile să poată urmări traseul producției și astfel să se evite „confuziile sociale” legate de cânepă, se arată în proiectul de hotărâre a Guvernului. Dar acesta pare să fie un impediment pentru agricultorii care vor să cultive cânepă industrială.

„În R. Moldova nu sunt producători, procesatori care să prelucreze cânepa. Nu avem pe nimeni care să decorticheze semințele”, a spus Europei Libere reprezentantul Asociației câneparilor din R. Moldova, Alexandru Brătuțel.

El admite că, din această cauză, în această primăvară și nici în anii următori, nimeni nu va planta cânepă. Potrivit lui, acum e perioada în care agricultorii ar trebui să-și pregătească actele ca să poate semăna cânepă în lunile aprilie-mai.

De asemenea, în opinia lui Brătuțel, agricultorii trebuie să depună prea multe eforturi birocratice ca să poată crește cânepă industrială.

Lista de întrebuințări ale cânepii ar putea fi extinsă

De partea cealaltă, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare susține că există interes din partea agricultorilor și urmează să fie organizate, prin intermediul Centrului de Consiliere Agricolă și Rurală, trei seminare cu experți internaționali despre tehnologia de cultivare a cânepii industriale.

Secretarul de stat al ministerului de resort, Vasile Șarban, spune că au parvenit chiar și demersuri pentru subvenționarea cânepii industriale, chiar dacă abia a fost permisă cultivarea acesteia.

Responsabilul s-a arătat surprins de argumentul invocat de Asociația Câneparilor, întrucât asociațiile de profil ar fi fost implicate în procesul de modificare a cadrului normativ și nu au pus atunci problema contractului de valorificare.

Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

„Orice producător de ulei din Moldova poate să extragă ulei și din semințe de cânepă. Dacă cineva se avântă să producă semințe de cânepă pentru ulei, trebuie să știe deja unde le va vinde”, a răspuns Șarban.

El afirmă că ministerul urmează să vină cu noi reglementări, care vor stabili ce se întâmplă cu plantele de cânepă după ce semințele sunt strânse pentru ulei. Astfel, lista de întrebuințări ale cânepii industriale ar putea fi extinsă. Acum, de exemplu, ea nu poate fi produsă pentru biomasă.

„Să fie folosită și la plastic, și la combustibil. Dar trebuie să dezvoltăm industria, pentru că plantarea cânepii industriale este nimic fără industrie”, a spus Europei Libere Vasile Șarban.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te