Zi de doliu național în Ucraina după accidentul aviatic de miercuri

Rămășițe ale Boeingului 737-800 prăbușit la Tehran. 8 ianuarie 2020

În Ucraina, 9 ianuarie a fost decretată zi de doliu național după accidentul aviatic de miercuri, când un avion ucrainean de pasageri s-a prăbușit în apropiere de Teheran. Toate cele 176 de persoane aflate la bord au murit.

Într-o apariție televizată, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut reținere și precauție în a avansa teorii conspiraționiste și manipulări legate de cauzele accidentului.

Autoritățile iraniene, bazându-se pe martori oculari și dintr-un avion care zbura în apropiere de cel ucrainean, au declarat că Boeingul 737-800 al liniei aeriene ucrainene era în flăcări în aer și încerca să se întoarcă pe aeroportul din Teheran, de unde decolase cu câteva minute mai devreme. Inițial se afirmase că avionul ar fi luat foc după ce s-a prăbușit.

O echipă de experți ucraineni a sosit joi, 9 ianuarie, în Iran unde participă la investigarea cauzelor accidentului.

Avionul ucrainean s-a prăbușit la numai câteva ore după atacul iranian cu rachete asupra a două baze militare din Irak, care găzduiesc trupe americane. Motiv pentru care imediat s-a speculat că accidentul ar putea fi cumva legat de escaladarea tensiunilor dintre Iran și Statele Unite.