Ziarist polonez bătut pentru că a criticat inscripții homofobe

Protestatari anti-LGBT la marșul pride din Bialystok, Polonia, 20 iulie 2019

Polonia face parte dintr-un grup mic de țări din UE care nu acordă niciun fel de drepturi cuplurilor gay.

Ziaristul polonez Przemysław Witkowski, colaborator al multor publicații prestigioase, profesor la Universitatea din Wroclaw, a fost bătut pentru că a criticat inscripții homofobe care îndemnau la violență împotriva minorităților sexuale. Incidentul de joi, 25 iulie, vine pe fondul unei campanii anti-gay folosită de garnitura conservatoare de la guvernare în pregătirea alegerilor parlamentare din toamnă.

Przemysław Witkowski se plimba joi spre seară cu partenera sa Ania pe malul Odrei, în orașul Wroclaw, iar atenția le-a fost atrasă de graffiti care puneau semnul egalității între gay și pedofili, chemau la luptă împotriva persoanelor LGBT și înfierau „marxismul cultural”. Pe același zid erau desenate cruci celtice – o specialitate a simpatizanților extremei-drepte.

​Ziaristul și partenera lui au comentat cu voce tare, critic, inscripțiile. Potrivit relatării lui Witkowski, citată de ediția poloneză a revistei „Newsweek”, printre cei care i-au auzit a fost și un tânăr de 20 și ceva de ani, îmbrăcat în haine „militare”, cu ochelari negri, care i-a așteptat după un colț. Tânărul l-a întrebat pe ziarist dacă într-adevăr nu i-au plăcut inscripțiile anti-gay, apoi a început să dea cu picioarele în bicicleta lui Witkowski și cu pumnii în fața ziaristului, fracturându-i nasul. „Asta pățești dacă nu-ți plac fasciștii”, a scris ziaristul apoi pe pagina sa de web.

Ciocniri dintre poliție și protestatari la marșul LGBT din Bialystok

Incidentul a venit la doar câteva zile după ce la Bialystok, în nord-estul Poloniei, persoane agresive au atacat un marș gay. Participanții la acel prim Pride din istoria orașului au spus că poliția n-a făcut destul ca să-i apere.

Valul de homofobie din Polonia ultimelor zile a mai cuprins o campanie a publicației conservatoare Gazeta Polska de distribuire împreună cu cel mai recent număr al său, de miercuri, a unor stickere cu inscripția „zonă liberă de LGBT”, cu o cruce neagră peste un steag în culorile curcubeului. Revista de dreapta publică în acest număr un editorial în care spune că ar exista o „ideologie LGBT totalitară”, care trebuie combătută.

### Vezi și... ### Comunitatea LGBT este îngrozită de înjunghierea activistei Elena Grigorieva

Campania revistei a fost criticată de opoziția politică, de apărătorii drepturilor persoanelor LGBT și de ambasada Statelor Unite. Sindicatele din compania aeriană națională a Poloniei, LOT, au cerut ca numărul anti-gay al publicației Gazeta Polska să nu fie distribuit în avioane, iar filiala poloneză a companiei British Petroleum, care are sute de benzinării în Polonia, a spus că ele nu vor vinde numărul respectiv. Iar la Gdansk a avut loc un miting de protest. Joi, un tribunal polonez a ordonat revistei să oprească temporar distribuirea stickerelor.

Drepturile LGBT au devenit temă de actualitate în Polonia predominant catolică înaintea alegerilor din octombrie, după ce liderul partidului de guvernare PiS, Jaroslaw Kaczynski, a spus că gay-ii sunt „o amenințare”.

De câteva luni asistăm la un adevărat festival ar urii homofobe...

„De câteva luni asistăm la un adevărat festival ar urii homofobe”, a declarat pentru AFP, Cecylia Jakubczak, activista organizației Campania Împotriva Homofobiei, cu sediul la Varșovia. Ea a adăugat că principalii promotori ai campaniei sunt politicienii guvernării, reprezentanții bisericii catolice și aliații lor din presă, cum este Gazeta Polska.

Polonia face parte dintr-un grup mic de țări din UE care nu acordă niciun fel de drepturi cuplurilor gay, ca și Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovacia și România. În ultimii ani, însă, presiunea asupra autorităților din partea mișcării pentru drepturi LGBT a crescut, iar marșurile Pride de la Varșovia, care au început să se țină cu o participare firavă în 2001, au devenit cele mai mari din fostul bloc comunist.

La 8 iunie 2019 au defilat 50.000 de oameni sub patronajul primarului orașului, având ca principală revendicare legalizarea cuplurilor de același sex.